ZA DAYTON KAD IM ODGOVORA

Tadić podržao Dodika u raspirivanju krize u BiH

02.10.2009 u 10:12

Bionic
Reading

Srbija je podržala stav Vlade i Skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS-a da se ne prihvati odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka prema kojoj Elektroprivredu Srpske preuzima Federacija BiH

Naime, kako saznaje srpski tabloid Press, predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je Inzku da je Srbija za dosljedno poštovanje Daytonskog sporazuma i da će Beograd braniti prava i interese srpskog naroda i RS-a.

Prema saznanjima Pressa, u pokušaju da spriječi Dodika i Skupštinu RS-a da usvoje zaključke o Elektroprivredi i zaprijete referendumom u slučaju novih pritisaka, Inzko je pokušao apelirati na predsjednika Srbije Borisa Tadića da utječe na premijera Dodika.

'Inzko je u srijedu zvao Tadića koji je bio u posjetu Sloveniji. Kada ga je na kraju, iz četvrtog pokušaja, dobio, rekao mu je da bi bilo dobroda 'smiri Dodika' kako se situacija u BiH ne bi radikalizirala. Boris Tadić je visokom predstavniku odgovorio da on razumije njegovu zabrinutost, ali da i šef OHR-a treba razumjeti u kakvoj situaciji se nalaze srpski narod i RS. Tadić je Inzku rekao da je Beograd za dosljedno poštovanje Daytonskog sporazuma, kao i prava i interesa svih naroda u BiH.

Tadić je istakao da više ne smije biti nikakvih promjena u odnosu na izvorni Dayton, kao što je dosada bio slučaj. Također, on nije propustio naglasiti da će Beograd, kao i dosada, braniti prava i interese srpskog naroda i Republike Srpske, koja proizlaze iz Daytonskog sporazuma', tvrdi dobro obaviješteni izvor Pressa. Međutim, unatoč svim pokušajima Inzka, Skupština RS-a je donijela odluku o zakazivanju referenduma u slučaju da visoki predstavnik nastavi nametati zakone i inzistirati na njihovom provođenju. Zastupnici su usvojili zaključke u kojima se, doduše, ne spominje riječ referendum, već 'javno izjašnjavanje', ali svi analitičari kažu da se misli upravo na referendum.

O ozbiljnosti situacije u BiH svjedoči i nenajavljeni dolazak šefa srpske diplomacije Vuka Jeremića u Banju Luku. Jeremić i Dodik poslije sastanka nisu željeli davati izjave, ali je premijer RS-a rekao da je srpskog ministra upoznao sa 'stavovima RS-a u vezi s novonastalom situacijom'.