SRBIJA VS. SAD

Tadić nije poslao čestitku Obami

30.01.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Srbija nastavlja produbljivati svoje iznimno loše odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, predsjednik Srbije Boris Tadić nije čestitao Baracku Obami na stupanju na dužnost američkog predsjednika nakon inaguracije 20. siječnja ove godine

U uvodnom dijelu emisije 'Peščanik' na radiju B92 urednica Svetlana Lukić proteklog je petka kritizirala Tadića zbog činjenice da je jedini svjetski državnik koji Obami nakon inauguracije nije čestitao na stupanju na dužnost predsjednika.

No, zanimljivo je to što je, iz do sada nerazjašnjenih razloga, i prilikom emitiranja i repriziranja 'Peščanika' baš u tom uvodnom dijelu došlo do tehničkih smetnji na odašiljaču. Osim toga, nepoznati napadač se automobilom zabio u vozilo urednice Svetlane Lukić.

Reagirala je i pres-služba predsjednika koja je navela da je čestitka upućena još 5. studenoga, odmah po izboru Obame za predsjednika SAD-a.

'Dobro je podsjetiti se čestitke poslane 5. studenoga 2008, odmah po objavljivanju rezultata američkih izbora, koje se lako mogu naći na Googleu, na siteu predsjednika ili na siteovima bilo koje novinske agencije', stajalo je u priopćenju koje prenosi B92.

U informaciji pres-služba ponovo prenosi i sadržaj čestitke koju je Tadić 5. studenoga uputio Obami:

'Vašim izborom stvoreni su uvjeti za otvaranje nove stranice u dugoj povijesti odnosa Srbije i SAD-a, tijekom koje smo u najvećem dijelu bili saveznici i prijatelji. Srbija je čvrsto opredijeljena da sa SAD unapređuje bilateralne odnose, doprinoseći stabilnosti i europskoj budućnosti Balkana. Uvjeren sam da, dijeleći zajedničke vrijednosti pravde, demokracije i slobode, možemo kao partneri ostvariti promjene koje će svijet učiniti boljim, pravednijim i sigurnijim.'

U čestitki novoizabranom američkom predsjedniku Tadić je naveo i da se nada da će nova američka politika imati više razumijevanja za Srbiju, koja svoje legitimne interese brani na miroljubiv i diplomatski način.

Iz svega je lako iščitati da srbijanska diplomacija zaista nije čestitala novom američkom predsjedniku stupanje na dužnost. Radi li se tek o slučajnom gafu srbijanske diplomacije ili o nezadovoljstvu nekim Obaminim političkim najavama ili ljudima koje je okupio u svom timu, nije poznato.