prijateljstvo i solidarnost

Szijjarto zahvalio Hrvatskoj što nije stala u 'zbor' međunarodnih napada na Mađarsku

24.04.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto zahvalio je u petak Hrvatskoj što nije popustila pritisku 'međunarodnog liberalnog 'mainstreama'' i nije stala uz međunarodne napade na njegovu zemlju nego je pokazala prijateljstvo i solidarnost

'Zahvalni smo Hrvatskoj što unatoč pritisku međunarodnog liberalnog 'mainstreama' nije stala u zbor onih koji uporno napadaju Mađarsku', rekao je Szijjarto u izjavi novinarima koju je dao zajedno sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom na graničnom prijelazu Goričan-Letenye.

Hrvatska je 'stala uz Mađarsku, nećemo to nikada zaboraviti', istaknuo je Szijjarto zahvalivši osobno hrvatskom kolegi, te ističući kako su i oni koji se odupiru međunarodnim napadima na Budimpeštu također izloženi napadima.

'Hrvatska nikad nije stala uz lažne napade koji se provode protiv Mađarske', dodao je.

Hrvatski šef diplomacije podsjetio je pak na sve ono što je Mađarska s druge strane učinila za Hrvatsku.

Grlić Radman zahvalio je mađarskom kolegi na donaciji od 100.000 maski i 5.000 zaštitnih odijela koji su stigli u Hrvatsku u trenutku kada ih ona nije imala, kao i za pomoć nakon potresa u Zagrebu.

Mađarski je ministar rekao kako je Budimpešta pomogla donacijom i osječkoj bolnici, a istaknuto je i da je Hrvatska pomogla u repatrijaciji 64 mađarska građana, a Mađarska u povratku 16 hrvatskih građana tijekom krize vezane uz pandemiju koronavirusa. Ta će se suradnja prema potrebi i nastaviti, rečeno je.

Grlić Radman, bivši hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, podsjetio je i na dvije stvari koje je Mađarska učinila za Hrvatsku u posljednjih 30-tak godina: 1991. bila među prvima koji su tražili međunarodno priznanje, a 2001. kada je predsjedala EU-om aktivno se zauzimala da Hrvatska završi pregovore s EU-om.

Susret Gordana Grlića Radmana i mađarskog kolege Szijjarta na graničnom prijelazu Goričanu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec Rogulja

Dvojica su šefova diplomacija posjetila granični prijelaz Goričan-Letenye kako bi se uvjerili u dobro funkcioniranje prelaska granice, ističući da nijedan od 7 graničnih prijelaza između Hrvatske i Mađarske nije ni u jednom trenutku koronakrize bio u potpunosti zatvoren, a Szijjarto je rekao da će se nakon dovršetka pandemije koronavirusa ići u otvaranje i novih prijelaza.

Podsjetili su na dogovor od 31. ožujka kada je odlučeno da građani s obje strane granice mogu u drugu zemlju ući do 30 kilometara ako u njoj rade ili imaju zemlju što je dokaz, kako je rekao hrvatski ministar, dobrosusjedskih odnosa za vrijeme krize.

Brat uz brata, Mađar uz Hrvata

Što se tiče turizma i dolaska mađarskih turista koji tradicionalno ljetuju u RH a neki imaju i imovinu, 'to ostaje za vidjeti' na koji način bi se moglo riješiti, rekao je Grlić Radman, dodajući da se 27. travnja održava videokonferencija ministara turizma EU-a. 'Još nemamo prave odgovore ali život je taj koji mora pobijediti', kazao je.

Szijjarto je, podsjetivši da dvije velike mađarske kompanije djeluju u RH, banka OTP i MOL, istaknuo da trgovinska razmjena dviju zemalja ruši rekorde - 2019. je bila 2,6 milijarde eura.

Također je kazao kako je Hrvatska preuzela predsjedanje EU-om u najizazovnijem razdoblju, te kako će joj Mađarska pomoći da svojih šest mjeseci uspješno dovrši.

Dodao je kako Zagreb i Budimpešta o mnogim europskim pitanjima razmišljaju slično, navodeći proširenje, migracije i održavanje postojeće razine kohezijskih fondova.

Dvije zemlje povezuju prijateljstvo, solidarnost i zajedništvo, naglasili su ministri, a šef hrvatske diplomacije citirao je poslovicu: 'Brat uz brata, Mađar uz Hrvata'.