tražitelji azila

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a: Mađarska migrante nezakonito drži zatočenima

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.04.2020 13:24
  • Objavljeno 23.04.2020 u 13:24
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Nezavisni odvjetnik Suda Europske unije objavio je u četvrtak mišljenje da Mađarska postupa nezakonito zadržavanjem tražitelja azila u tranzitnom centru na granici sa Srbijom

Četvoro migranata, dvoje Iranaca i dvoje Afganistanaca obratili su se jednom sudu u Mađarskoj tražeći da im se ponovno razmotri zahtjev za azilom nakon što je Srbija odbila zahtjev da ih prihvati.

Njihov zahtjev je prije toga bio odbijen na temelju mađarskog zakona koji kaže da treba odbiti zahtjev za međunarodnu zaštitu osobama koje su u Mađarsku stigle kroz 'sigurnu tranzitnu zemlju'.

Nakon što ih je Srbija odbila primiti natrag, mađarske vlasti su naredile vraćanje azilanata u njihove zemlje. Od tada ih mađarske vlasti drže u tranzitnoj zoni Roszke, koja je okružena visokim ogradama i bodljikavom žicom.

'Tražitelji azila su fizički odvojeni od vanjskog svijeta i prisiljeni su živjeti u izolaciji. Mogu otići jedino ako se odreknu prava na traženje azila0, ističe nezavisni odvjetnik, dodajući da je tu riječ o "zatočenju", koje je nezakonito.

Nezavisni odvjetnik u neobvezujećem mišljenju smatra da Mađarska treba razmotriti njihov zahtjev za azilom. Nezavisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a. Oni ne zastupaju nijednu stranu u sporu, nego daju stručno mišljenje o predmetu, koje Sud može, ali ne mora prihvatiti. U većini slučajeva odluke Suda slijede mišljenje nezavisnih odvjetnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!