TRAŽI SE FORMULACIJA

Swoboda uvjeren da će RH u EU 1. siječnja 2012.

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.03.2009 16:04
  • Objavljeno 11.03.2009 u 15:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u srijedu u Strasbourgu, prije početka rasprave o rezoluciji o Hrvatskoj u Europskom parlamentu, da se još uvijek traži formulacija teksta o ulozi europskog posredništva za rješavanje graničnog prijepora koja bi bila prihvatljiva i za Hrvatsku i za Sloveniju

STRASBOURG - "Mislim da je poruka vrlo jasna, dvije se zemlje moraju dogovoriti, međunarodno pravo mora igrati ulogu, ali ne samo striktno međunarodno pravo jer se mora naći političko rješenje o formulaciji na kojem još radimo, budući da želimo imati formulaciju na koju bi mogli pristati slovenski kolege, ali s druge strane jasno da mora biti prihvaćeno i hrvatsko inzistiranje na međunarodnom pravu", rekao je Swoboda.

On je istaknuo da je granični prijepor sa Slovenijom već odgodio i još će odgoditi ulazak Hrvatske ako se ovakva situacija nastavi, dodajući kako je potreban dogovor o medijaciji kako bi se deblokirali pregovori, koji bi se mogli dovršiti početkom 2010. godine.

Izvjestitelj Europskog parlamenta je ponovno, bez ikakvih ograda, rekao da će točan datum ulaska Hrvatske u EU biti 1. siječnja 2012. godine.

"Točan datum formalnog ulaska bit će 1. siječnja 2012. godine, jer je potrebno obaviti raspravu i ratifikaciju u parlamentima, što uzima vremena", rekao je.

Najviše pozornosti u raspravi o rezoluciji o Hrvatskoj, o kojoj će se u srijedu raspravljati a u četvrtak glasovati, izaziva pitanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, zbog čega Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore.

Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio je 21. siječnja prijedlog rezolucije o Hrvatskoj zajedno s amandmanom njemačkoga demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta u kojem se "pozdravlja neformalan dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor".

Slovenski zastupnik u EP-u Jelko Kacin predložio je amandman u kojem traži da se taj dio teksta zamijeni sljedećom rečenicom: "Europski parlament pozdravlja inicijativu povjerenika Rehna za rješavanje graničnog prijepora; u tom kontekstu očekuje brz napredak u pristupnim pregovorima".

Swoboda je sastavio novi amandman u kojem je djelomično uvažio Kacinov prijedlog, a djelomično je preuzeo i članak koji je prihvaćen na Vanjskopolitičkom odboru EP-a na Posseltov prijedlog.

Europski parlament "podsjeća na neformalni dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog spora pred Međunarodni sud u Haagu, pozdravlja medijaciju koju je ponudila Komisija i zauzima stajalište da se ta medijacija treba temeljiti na međunarodnom pravu i načelu pravičnosti", stoji u amandmanu koji je podnio Swoboda.

Najjača politička skupina u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka, nije podnijela nijedan amandman na prijedlog rezolucije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi