MIRJANA CIBOCI - PONOS HRVATSKE

Svojim matičnim stanicama spasila je život u Češkoj

Bionic
Reading

Mirjana Ciboci jedna je od osoba koje je udruga za promicanje hrabrosti, humanosti, nesebičnosti Ponos Hrvatske izabrala među herojima godine. Ona je darovala svoje matične stanice i tako spasila život osobi oboljeloj od leukemije koja živi u Češkoj

Mirjana je uz potporu obitelji i prijatelja darovala svoje matične stanice. U ljeto 2008., Zaklada 'Ana Rukavina' prikupljala je po Hrvatskoj uzorke krvi potencijalnih darivatelja matičnih stanica. Jedna od donatora bila je 37-godišnja Mirjana Ciboci.

'Vrijeme je prolazilo. Kada sam već zaboravila na uzorak, četiri godine poslije, stigao je poziv iz Zagreba. Moj uzorak odgovarao je pacijentu oboljelom od leukemije. Nisam tada znala tko je i odakle je, niti sam mogla to doznati. U prvi trenutak nije mi bilo lako, mama je dvojila, sestra mi je bila potpora, a ja nisam ni pomišljala na odustajanje. Svijest kako postoji negdje netko komu moje matične stanice znače život ili smrt, nije mi dopuštala kolebanje', kaže Mirjana.

Uslijedile su pretrage, a potom izdvajanje matičnih stanica. Mirjana priča kako je imala potporu obitelji, prijatelja i kolega. 'Najviše me se dojmilo kada mi je na izdvajanju matičnih stanica, jedna od sestara pokazala vrećicu u koju su skupljane matične stanice i rekla 'Ovo što vidite, to je život.' Sva sam se naježila i bila beskrajno ponosna na svoju odluku', prisjeća se Mirjana.

Njezine stanice spasile su život muškarcu u Češkoj. Identitet darivatelja i primatelja inače ostaje tajan. Međutim, Čeh je preko liječnika zamolio da nepoznatom donatoru prenesu zahvale u njegovo i u ime njegove obitelji.