75 godina poslije

Svjetski forum o holokaustu: Židovi su ponovno ugroženi

23.01.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Sedamdeset pet godina nakon oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza, Židovi su ponovno ugroženi, rekao je u četvrtak uoči otvaranja Svjetskog foruma o holokaustu predsjednik Europskog židovskog vijeća Moshe Kantor

U četvrtak se u memorijalnom centru Yad Vashemu okuplja 45 svjetskih čelnika, a Kantor vjeruje da će se time poslati snažna poruka kako je "antisemitizam neprihvatljiv".

"Antisemitizam je globalna bolest", rekao je Kantor i dodao kako se u Europi preko 80 posto Židova ne osjeća sigurno te upozorio na povećani broj antisemitskih napada u Americi u 2019.

"Postoji mogućnost da do 2050. više ne bude židovskih zajednica u Europi", strahuje Kantor.

Stranim medijima u Yad Vashemu obratio se i direktor memorijalnog centra Avner Shavel koji je pozvao na "zajedničku borbu protiv antisemitizma, osuđivanje svih oblika antisemitizma i širenja mržnje u svijetu".

Na komemoraciji neće sudjelovati poljski predsjednik Andrzej Duda, zbog čega žale Kantor i Shavel.

"Žao mi je zbog Dudine odluke o nedolasku", rekao je Shavel. Smatra da je došlo do "nesporazuma" i "pogrešnog shvaćanja" svrhe održavanja Svjetskog foruma o holokaustu.

Duda je odbio poziv jer nije uvršten u govornike.

Poljski predsjednik smatra da se tim potezom "vrijeđa sjećanje na Poljake koji su riskirali svoje živote kako bi pomogli Židovima i na sve poljske žrtve Drugog svjetskog rata", objavio je ranije dpa.

"Uz svo dužno poštovanje, mora se reći da je poljski predsjednik pozvan da prvi govori na zajedničkoj večeri u srijedu", rekao je Kantor.

Umjesto Dude prvi je na večeri govorio španjolski kralj Filip VI.