TRAGEDIJA NA NASLOVNICAMA

Samoubojstvo hrvatskog generala udarna je vijest svjetskih medija

29.11.2017 u 18:17

Bionic
Reading

Uz vijest o smrti Slobodana Praljka od djelovanja otrova što ga je popio pošto mu je sud potvrdio prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora, svjetske agencije prenijele su i ocjenu hrvatskog premijera da njegov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema Hrvatima u BiH

Žalbeno vijeće u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu, ali je dan u kojem je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) završio 24-godišnje postojanje zasjenjen samoubojstvom u sudnici.

Agencije Reuters, France Presse i njemačka agencije dpa prenijele su rečenicu kojom se 72-godišnji general obratio sudu kazavši: 'Slobodan Praljak nije zločinac i odbijam vašu presudu'. 

Reuters kao i ostale agencije prenosi da je Žalbeno vijeće potvrdilo prvostupanjske presude šestorici Hrvata iz BiH te citira izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je Praljkov čin 'govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema Hrvatima u BiH'.

Plenkovićevu ocjenu prenijela je i agencija France Presse koja je donijela više podataka o pozadini sukoba u Bosni i Hercegovini i životu generala Praljka te citat kojim je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prošli tjedan odala počast generalu za zasluge očuvanja hrvatskog naroda na povijesnom teritoriju.

Predsjednica je 'hitno' prekinula boravak na Islandu, piše AFP i podsjeća da se ime generala Praljka povezuje s razaranjem povijesnog Starog mosta u Mostaru.

  • +11
Sva lica Slobodana Praljka Izvor: Cropix / Autor: cropix

Slovenska agencija STA objavila je biografiju generala u kojoj navodi da je pred rat na prostoru bivše Jugoslavije Praljak diplomirao na tri fakulteta i da je jedan od osnivača stranke HDZ uz Zagrebu te da je kao dobrovoljac pristupio Hrvatskoj vojsci.

U vijesti pod naslovom 'Slobodan Praljak: bosanski ratni zločinac koji nije prihvatio presudu', njemačka agencija dpa piše, između ostalog, da je general 'uvijek tvrdio da je nevin'.

Sud je utvrdio da je Praljak bio 'potpuno obaviješten o sustavnim ratnim zločinima protiv muslimanskog stanovništva u području koje je bilo pod kontrolom njegovih snaga', piše dpa. Njemačka agencija prenosi i da je sud ustvrdio da je Praljak bio član 'udruženog zločinačkog pothvata' s ciljem stvaranja čiste hrvatske države putem 'etničkog čišćenja' što se provodilo kampanjom terora. 

Šokantno Praljkovo ispijanje nepoznate tekućine u Haagu pratilo se i na radnim mjestima Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Bašić

Vijest o smrti na naslovnici je i britanske mreže BBC te drugih britanskih medija pod naslovom 'Bosanski Hrvat ratni zločinac 'popio otrov' u sudnici', a vijest je prenijela i američka mreža CNN.

Videosnimke ispijanja otrova objavljene su na Youtubeu s više od 21 tisuće prikaza na engleskom, s više od 10 tisuća na španjolskom jeziku te više od 83.000 na Al Džaziri Balkan.