aFERA AGRAM

Na klupi za svjedoke žena iz bizarnoga razgovora Bandić-Bulum: Nismo u rodu, ničeg se ne sjećam

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 29.04.2019 10:53
  • Objavljeno 29.04.2019 u 10:38
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću zbog afere Agram. USKOK ga zajedno s brojnim suradnicima tereti za malverzacije teške više od 20 milijuna kuna.

Na današnjem ročištu svjedočila je Milkica Macan, žena za koju je Bandić u razgovoru s Bulumom rekao da je 'iz njegove familije'.

Macan je, prenosi N1, ustvrdila da nije u rodu ni s kim od optuženih te da se 2007. godine zaposlila u Gradu Zagrebu, u kuhinji. Na sudu je rekla da je tada imala srednju stručnu spremu te da je u međuvremenu napravila prekvalifikaciju za upravnog referenta.

Nakon prekvalifikacije prešla je, kako je kazala, raditi u pisarnicu u Novi Zagreb, na poslovima tehničkih unosa podataka. Iz USKOK-a kažu kako je nakon toga premještana još jednom, dakle, dva puta u dva mjeseca. 'Ne sjećam se jesam li u razdoblju između dva premještaja završila kvalifikaciju pa da je to bio razlog zbog kojeg sam premještena s jednog mjesta na drugo', rekla je Macan, dodavši da nema ni vozačku dozvolu.

Upitana je li na novom radnom mjestu dobila veću plaću, Macan je rekla da manju plaću nije dobila, a da se ne sjeća je li bila ista ili malo veća.

Ne sjeća se koji su bili uvjeti za dobivanje posla. Ne sjeća se ni je li o tome pričala s Bandićem. 'Prošlo je od toga 5 godina', kaže.

Ne sjeća se ni je li sama tražila premještaj ili ju je netko zvao. Kazala je da je nakon premještaja i dalje dobivala odlične ocjene i da na njen rad nitko nije imao prigovor.

  • +7
  • +4

Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i ostalima u aferi Agram

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Podsjetimo, prije dva tjedna na suđenju u aferi Agram preslušavane su audio snimke nastale tijekom tajnog presluškivanja. Među stotinjak audio zapisa o kadrovskim rješenjima preslušana je i snimka razgovora nekadašnjeg pročelnika stručne službe gradonačelnika Vidoja Buluma i Bandića tijekom kojeg zagrebački gradonačelnik urla i psuje jer jednoj zaposlenici, koja dolazi iz Bandićeve šire obitelji, nakon premještaja nije povećana plaća niti poboljšani radni uvjeti.

"Jel ti znaš gdje je ona? Sad će doći k meni s rješenjem i istim bodom kao kada je kuhala kavu. Vido, radite posao preko k...'', moglo se čuti iz tonskog zapisa u kojem Bandić urla na Buluma.

''Jel ti znaš tko je ta mala? To je dijete iz moje familije. Ona je dijete mog rođaka koji je bio u Tigrovima i jedva je živu glavu izvukao. Budi malo čovjek! Imate li vi srca? Osjećate li vi ovu zemlju? Imaš li imalo poštovanja prema gradonačelniku? Što je ona dobila? K...od ovce! I to zahvaljujući vama koje boli k...! Kamen bi proplakao Vido!"

Kada mu Bulum kaže da je napravio sve što je mogao prema pravilniku, Bandić mu odgovara: ''Ne j...po tavanu! Da imaš srca, ispričao bi se maloj! Vi i dragi Bog biste trebali čuvati Bandića, a vi ga želite uništiti. Malu Mikicu ste zeznuli za bodove i za 10 minuta da ste s rješenjem kod mene''.

Za što ih se tereti?

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti 'teške' 20-ak milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice u aferi Agram koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim ni za jednu točku pročitane Uskokove optužnice.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!