POPIS ZAHVAĆENIH ZEMALJA

Svinjska gripa stigla i u Nizozemsku

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.04.2009 15:49
  • Objavljeno 30.04.2009 u 12:45
Djelatnici karantene u Južnoj Koreji pokušavaju uzeti uzorak sline bebe koja je netom sletjela iz Sjedinjenih Američkih Država na aerodrom Incheon zapadno od Seula. Dok svijetu prijeti pandemija svinjske gripe, vlade i poslovni subjekti širom svijeta naja

Djelatnici karantene u Južnoj Koreji pokušavaju uzeti uzorak sline bebe koja je netom sletjela iz Sjedinjenih Američkih Država na aerodrom Incheon zapadno od Seula. Dok svijetu prijeti pandemija svinjske gripe, vlade i poslovni subjekti širom svijeta naja

Izvor: Reuters / Autor: -

Nizozemske vlasti su potvrdile da je jedna osoba u zemlji oboljela od svinjske gripe, javlja u četvrtak novinska agencija ANP prenoseći izjavu ministarstva zdravstva

Nizozemsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je u četvrtak prvi slučaj svinjske gripe u zemlji kod jednog trogodišnjaka koji se nedavno vratio iz Meksika.

Meksički predsjednik Felipe Calderon poručio je svom narodu da ostane kod kuće od petka za vrijeme petodnevnog djelomičnog zatvaranja gospodarstva nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podignula stupanj opasnosti od pandemije svinjske gripe na razinu 5, što znači da vjeruju kako prijeti neposredna opasnost od pandemije. Razina 6 je najviši stupanj, a označava pandemiju, odnosno globalnu epidemiju nove smrtonosne bolesti.

Švicarska je također potvrdila svoj prvi slučaj svinjske gripe u četvrtak, tako da je broj zemalja koje su prijavile slučajeve novog virusa porastao na 12. U Meksiku je zabilježeno 176 smrtnih slučajeva od svinjske gripe, 49 potvrđenih slučajeva i 2.500 sumnjivih slučajeva svinjske gripe. Meksiko je izvijestio o smrtnim slučajevima na temelju simptoma i prvotnih analiza, a dodatne laboratorijske analize WHO-a dosad su potvrdile da se u sedam slučajeva radilo o svinjskoj gripi.

SAD
je objavio smrt jednog dvogodišnjeg djeteta, a 91 slučaj je potvrđen. Kanada ima 19 potvrđenih slučajeva, a Španjolska 10 potvrđenih i 87 sumnjivih. Velika Britanija izvijestila je o 5 potvrđenih i 23 sumnjiva slučaja, dok su u Njemačkoj tri slučaja potvrđena, a sumnjivih je 12.

Novi Zeland je kod tri osobe potvrdio svinjsku gripu, a u 10 slučajeva na nju se sumnja. Izrael ima dva potvrđena slučaja, dok Peru ima jedan potvrđen i tri sumnjiva. U Austriji je jedan potvrđen i dva sumnjiva, a u Švicarskoj također jedan potvrđen i 25 sumnjivih. Nizozemska ima jedan potvrđen slučaj.

Australija je zabilježila 114 sumnjivih slučajeva, Francuska 30, Čile 26, Brazil 20, Danska 11, Kolumbija 10, Južna Koreja 5, Argentina 4, Gvatemala 3. U Brazilu, Kostariki, Salvadoru i Južnoafričkoj Republici su po dva sumnjiva slučaja, a u Finskoj i Norveškoj 1.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi