ŽRTVE IRACIONALNIH STRAHOVA

Svijet slavi Međunarodni dan borbe protiv homofobije

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 17.05.2011 13:42
  • Objavljeno 17.05.2011 u 12:47
Homofobija

Homofobija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U svijetu se danas slavi Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, a najveće proslave organizirane su u društvima koja se tek otvaraju novim sustavim vrijednosti i poštivanju prava lezbijki i homoseksualaca, poput dominantno katoličkih južnoameričkih zemalja i Kube

Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je homoseksualnost kao duševnu bolest 1977. godine, a iz Međunarodne klasifikacije bolesti uklonjena je tek 17. svibnja 1990. Imajući u vidu to da je homoseksualnost još uvijek zakonom zabranjena u više od 80 zemalja, današnje obilježavanje važan je korak na dugu putu prema nepodijeljenom prihvaćanju seksualnih i rodnih manjina.

Homoseksualnost je danas ilegalna u većini afričkih država i nekim azijskim zemljama, a u nekim od njih -  Sudanu, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Jemenu, Mauritaniji te u dijelovima Nigerije i Somalije - homoseksualci mogu biti osuđeni na smrt.

U gotovo svim zapadnim zemljama homoseksualnost je legalizirana od polovice prošlog stoljeća, a nasilje prema LGBT zajednici kvalificira se kao zločin iz mržnje, motiviran homofobijom i često povezan s religijskom ili ekstremnom političkom ideologijom.

U odnosu na ostale zločine iz mržnje, poput onih počinjenih na temelju rasne diskriminacije, zločini prema članovima LGBT zajednice zapanjuju i brutalnošću kojom se izvode. Samo u Brazilu, od 1980. do 2009. ubijeno je 3.196 homoseksualaca: 64 posto žrtava bili su gay muškarci, 32 posto transvestiti, a četiri posto lezbijke.

Homofobni napadi nisu, međutim, rijetkost ni u zapadnim zemljama. Proteklog vikenda, na skupu podrške Međunarodnom danu borbe protiv homofobije koji se održao u australskom Adelaideu, došlo je do sukoba s pripadnicima lokalne crkve koji su nosili transparente s natpisom 'Bog mrzi grešnike', pri čemu je jedna osoba izgurana iz invalidskih kolica.

Glasnogovornik crkve Forbes Morrison rekao je da su homoseksualci i lezbijke organizirali marš da bi se mogli kočoperiti na ulicama iskazujući svoj grijeh, a kršćani su ih pozvali na pokajanje i predaju Isusu Kristu. Za tu skupinu kršćana, homoseksualnost je 'zločin protiv Boga', a oni koji ga prakticiraju bit će prokleti i završit će u paklu. 'Motivirani smo ljubavlju prema Bogu i susjedima, a racionalni Australci neće tolerirati bračna prava homoseksualaca', rekao je Morrison.

Gdje je Hrvatska?

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mariela Castro (druga slijeva) na proslavi

Sasvim je drukčije bilo u Havani, gdje je proslava bila praćena pozitivnim emocijama. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kubanski homoseksualci bili su zatvarani i protjerivani. Danas, oni slave Međunarodni dan borbe protiv homofobije šarenom paradom i prigodnim događajima širom Havane, uključujući Miss Transvesti 2011, gdje se natjecatelji prešetavaju pistom u večernjim haljinama i na vrtoglavim štiklama. Nacionalni centar za seksualnu edukaciju predvodi nećakinja Fidela Castra, Mariela, aktivna zaštitnica prava homoseksualaca i lezbijki.

Nizozemska je prva država u svijetu koja je priznala gay brakove, a njezin su primjer, među ostalima, slijedile Belgija, Kanada i Španjolska te Norveška.

Gay brakovi ilegalni su u većini saveznih država SAD-a, s izuzetkom Vermonta, Kalifornije, Massachusettsa, New Jerseyja i New Yorka - iako se u potonjem priznaju jedino homoseksualni brakovi sklopljeni izvan države. Massachusetts također izdaje posebna uvjerenja homoseksualnim bračnim parovima iz New Mexica i Rhode Islanda, budući da u tim državama ne postoji službena zabrana istospolnih brakova. U New Jerseyju, istospolne zajednice imaju jednaka prava kao i heteroseksualni bračni parovi.

Istospolna partnerstva ili zajednice priznaje niz zemalja, među kojima su Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Meksiko, Novi Zeland, Portugal, Švedska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hrvatska također formalno priznaje istospolne zajednice, no LGBT zajednica izložena je diskriminaciji i nerazumijevanju okoline. Tako je i u Splitu, gdje je uoči Povorke ponosa LGBT osoba 11. lipnja grad poplavljen grafitima protiv 'pedera', a gradske vlasti odbile su poziv organizatora da se pridruže povorci, objašnjavajući da u političkom smislu nemaju isti cilj. Podsjetimo, tema splitskog Gay Pridea pravo je na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi