UDRUGA FRANAK

Svijeće 'žrtvama švicarca' ispred OTP banke

28.02.2015 u 15:22

Bionic
Reading

Članovi i simpatizeri Udruge Franak zapalili su u subotu svijeće ispred poslovnice OTP banke u Aveniji Dubrovnik kao znak odavanja počasti svim 'žrtvama' kredita u švicarskim francima, a cilj akcije je kontinuirano podsjećanje izvršne vlasti, HNB-a i banaka da Udruga neće odustati od svojih pet zahtjeva

Svijeće se pale osam subota za redom u znaku osam tuženih banaka, a kruna akcije će biti 28. ožujka kada će svijeće zapaliti ispred HNB-a. Akcijom paljenja svijeća žele upozoriti na veliku nepravdu učinjenu od strane banaka, na lihvarenje građana, dužničko ropstvo te pogubne posljedice po obitelji i zdravlje ljudi.

'Ova akcija je, kao i sve dosadašnje, za žrtve kredita u švicarskim francima. Ovom, petom po redu akcijom, želimo pokazati bankama što su dosad napravile prema klijentima', istaknuo je Damir Šlogar iz udruge Franak.

Namjera im je, kako je rekao, održati akciju još ispred Splitske, Privredne i Zagrebačke banke, a finale će biti ispred Hrvatske narodne banke (HNB). Od svojih pet zahtjeva, naglasio je, neće odustati. Zahtjevi su obračun kredita po početnom tečaju, fiksna kamatna stopa jednaka početnoj kamatnoj stopi, povrat preplaćenih kamata, moratorij na ovrhe te dodatna izmjena Zakona o potošačkom kreditiranju tako da i klijenti koji imaju kredite u eurima i kunama također dobiju poštenu kamatu.


'Za tih pet zahtjeva imamo pet koraka kojima mislimo doći do njihovih ostvarenja. Prvi korak je paljenje svijeća pred bankama, drugi je rad kroz radnu skupinu, treći korak je tužba protiv HNB-a i svih odgovornih osoba, četvrti korak je organizacija velike međunarodne konferencije gdje ćemo pozvati sve imaoce kredita iz cijele Europe', istaknuo je Šlogar.

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune do 28. ožujka iz Udruge su najavili masovne prosvjede, prestajanje plaćanja kredita i povlačenja računa iz banaka.

Šlogar je kazao da su neke od koraka već poduzeli te da su naložili članstvu Udruge da HNB-u šalje optužne prijedloge protiv banaka, neki članovi su već počeli povlačiti račune iz banaka i prebacivati u druge banke, a neki su prekinuli trajne naloge. Pozvao je Vladu da se čvršće pozabavi ovim problemom, a predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da prema svojim ovlaštenjima ureduje u tom problemu.

Paljenje svijeća ispred poslovnica OTP banke organizirano je diljem Hrvatske - Čakovcu, Sisku, Sesvetama, Varaždinu, Našicama, Slavonskom Brodu, Požegi, Osijeku, Poreču, Puli, Rijeci, Umagu, Zadru, Šibeniku, Splitu, Metkoviću, Dubrovniku, Omišu te Biogradu na Moru.