VELIKOM VEĆINOM

Švicarci odbacili ukidanje vojnog roka

23.09.2013 u 10:29

Bionic
Reading

Švicarski glasači velikom su većinom glasova na referendumu u nedjelju odbacili zahtjev za ukidanje obaveznog vojnog roka, dok su u kantonu Ticinu birači na referendumu glasovali za zabranu nošenja u javnosti vela koje prekriva cijelo lice, prenose mediji.

Švicarska, neutralna zemlja koja nije ratovala u posljednjih 200 godina, glasovala je sa 73,2 posto za zadržavanje postojećeg sustava vojne obveze. Švicarska vojska smatra se jedinom nacionalnom institucijom koja može povezati generacije Švicaraca koji ne dijele zajednički jezik ili kulturu, prenosi agencija Reuters.

Svi švicarski kantoni glasovali su za zadržavanje vojne obveze.

BBC prenosi da se švicarska vojska smatra skupom, a mnogi mladići tuže se da u vojsci samo gube vrijeme, no stariji glasači tvrde da obvezno služenje vojske ostaje najbolji način obrane te neutralne države.

Glasovanje o obveznoj vojsci bilo je treće o tom pitanju u otprilike četvrt stoljeća pošto su propale slične inicijative 1989. i 2001. godine. Pacifisti i ljevičari vodili su kampanju za ukidanje obvezne vojske. Nisu očekivali pobjedu, ali su htjeli osvojiti više od 30 posto glasova.

Švicarci od 18. do 34. godine idu nekoliko tjedana na osnovnu obuku. Zatim kod kuće zadržavaju uniformu i oružje i moraju biti spremni za odlazak u vojsku. Žene mogu u vojsku ako to žele.

U kantonu Ticinu u nedjelju su građani odgovarali i na pitanje treba li na javnim mjestima zabraniti muslimansko prekrivanje lica, npr. nikabom. Više od 65 posto izašlih na referendum glasovalo je za zabranu nošenja prekrivala za cijelo lice, bez obzira je li riječ o ženama ili muškarcima. Muslimanske udruge i Amnesty International kritizirali su tu inicijativu. Prema službenim podacima u Švicarskoj živi oko 400 tisuća muslimana, odnosno oko pet posto stanovnika.