KREĆE LATINSKO IDRO

Svi vesla u ruke: žene, djeca i muškarci!

08.09.2015 u 17:00

  • +3

Ovako je bilo lani na Latinskom idru

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bionic
Reading

Trima veslačkim regatama: dječjom, ženskom i muškom započeli su u utorak popodne u Murteru 18. Dani latinskog idra, pionirske manifestacije koja je na Jadran među prvima uvela oživljavanje i njegovanje tradicijske plovidbene baštine. Iako su dani u početku bili posvećeni fenomenu jedrenja na latinsko idro, veslačke regate dio su istog kornatske antropološkog-plovidbenog fenomena

Sad već punoljetni Dani Latinskog idra tradicionalno počinju na Dan male Gospe i traju do 7. listopada, sa središnjim događajem – velikom regatom na latinska jedra koja pada na dan svetoga Mihovila 29. rujna, a na kojoj nastupaju brojne tradicijske posade s Jadrana: od Kvarnera, preko Pašmana i Ugljana, Zlarina, Prvića sve do juga Jadrana.

Dani latinskog idra osim plovidbe posvećeni su i drugim oblicima njegovanje maritivne baštine, pa će tijekom rujna na Murteru biti održana i brojna predavanja. Nove povijesne spoznaje o Tarcu i Tureti prenijet će poznata arheologinja sa Zadarskog sveučilišta dr. Irena Radić Rosi, a prof. dr. Nikola Vuletić i prof. dr. Vladimir Skračić održat će Jadransku jezičnu ambulantu.

Od radionica izdvojimo: Armiživanje broda (priprema broda za plovidbu), potom dokumentiranje tradicionalnih brodova Jadrana - gajeta Godulica, koju predstavlja Udruga Palagruža - Komiža te suhozidnu radionicu: obnova sakatura i stana na Kamenom Žaknu, u suradnji s udrugama Dragodid, Kurnatari, Argonaut i Fenix. Dani uključuuju i neizostavnu plovidbu u Kurnate i Modrave, ali i promišljanje sadašnjosti s kojom će se okupljeni baviti na okruglom stolu - budućnost vansezonskog turizma.