KAŽNJENI BALDASAR I ŠERIĆ

Svi u upravi HEP-a su u sukobu interesa!

09.09.2014 u 12:13

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je danas da su članovi Uprave HEP-a prekršili Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer su istodobno bili u nadzornim odborima HEP-ovih tvrtki kćeri, no budući da su o tome imali pozitivno mišljenje prethodnog saziva povjerenstva, danas im nisu izrečene sankcije već im je naloženo da to isprave u roku 45 dana

Povjerenstvo je ipak novčano kaznilo predsjednika Uprave HEP-a Tomislava Šerića s 5000 kuna i člana Uprave Zvonka Ercegovca s 8000 kuna jer su, suprotno zakonu, primali naknadu za rad u Nadzornom odboru Termoelektrane Plomin.

Također je utvrđeno da naknadu primaju članovi Uprave HEP-a u Nadzornom odboru Nuklearne elektrane Krško, no za njih nema sankcija jer je za nuklearku na snazi međunarodni sporazum koji je iznad zakona, a dopušta isplatu takve naknade.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković najavila je da će svim dužnosnicima u tvrtkama u državnom vlasništvu nakon sjednice poslati uputu s novim tumačenjem odredbi članka 14. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kako bi poslovanje na vrijeme prilagodili odredbama zakona. Povjerenstvo, naime, više neće raspravljati o takvim slučajevima već će izravno izricati sankcije za nepoštivanje zakona.

Splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru izreklo je novčanu kaznu od 2000 kuna zato jer je određeno vrijeme uz plaću gradonačelnika primao i naknade za članstvo u Nadzornom odboru Turističke zajednice grada Splita i Skupštini komunalnog poduzeća Čistoća.

Kao olakotna okolnost Baldasaru je priznato to što je odmah po saznanju da je u sukobu interesa zatražio obustavu isplate naknada i vratio primljeni iznos.

Zbog kašnjenja u prikupljanju dokumentacije, rekla je Orešković, danas se nije razmatrao mogući sukob interesa ministra zdravlja Siniše Varge, o čemu se sumnja pojavila nakon objave u medijima da će Vlada s 50.000 kuna financirati kongres primarne zdravstvene zaštite koji organizira Centar za izvrsnost medicinskih struka.

Riječ je o udruzi kojoj je Varga bio na čelu prije nego što je postao ministrom, a bila je prijavljena na adresi njegove privatne stomatološke ordinacija, te je zatim dobila na korištenje prostor u Direkciji HZZO-a, čiji je Varga bio direktor.
Umjesto toga, na dnevnom redu bio je Vargin zahtjev za mišljenjem je li imao pravo na naknadu za edukativnu djelatnost prije stupanja na dužnost ministra, dok je bio na čelu HZZO-a. Povjerenstvo je zaključilo da je to zakonom dopušteno.

Povjerenstvo je danas utvrdilo i da saborski zastupnik Ivo Jelušić (SDP) nije prekršio zakon kada je kao zamjenik zagrebačkoga gradonačelnika bio članom Skupštine trgovačkog društva APIS.