incident

Svi peru ruke od odgovornosti oko ploče koja je pala sa zgrade u Vrbanima

22.12.2021 u 21:39

Bionic
Reading

Stanari zagrebačkih Vrbana i dalje su u šoku nakon što je s pročelja jedne zgrade pala ploča dok je ispred ugostiteljskog objekta u prizemlju sjedilo mnogo ljudi. Samo pukom srećom nitko nije teže stradao. Prema tvrdnjama stanara, to nije prvi takav incident, a riječ je mahom o novijim zgradama

Samo pukom srećom izbjegnuta je tragedija. I nije prvi put. Od 2017., kada je zgrada izgrađena, dosad je palo desetak fasadnih ploča.

'Prošla su tri dana od tada, tek se danas osigurava ulaz u vrtić, tri dana mi ovdje dolazimo s djecom, djeca izlaze dva puta dnevno s prijetnjom iznad glave. Dakle uopće nije važno čije je to, tražimo da se dođe ovdje i da se osigura prilaz vrtiću i da se izgradi ograda', ističe predstavnik roditelja djece DV-a "Bajka" Igor Duić za HRT.

Zbog oštećenja na zgradi više su puta pisali građevinskoj inspekciji, izvođaču radova, upravitelju zgrade i PBZ banci koja je vlasnik zgrade od ulaza 12 do 14. No, odgovornost se stalno prebacuje.

'Obavještavamo Vas da se zadnji događaj pada fasade koji navodite u upitu nije dogodio na zgradi koja je u našem vlasništvu. PBZ Card je vlasnik poslovne zgrade Kuzminečka 12-14 i zgrada ima sve potrebne dozvole predviđene zakonom', navode.

Upravitelj zgrade, K-Index, poručuje da surađuje sa svim suvlasnicima i postupa u skladu sa svojim ovlastima. - O posljednjem incidentu obavijestili smo građevinsku inspekciju, ali nismo primili njihovo očitovanje. Investitor zgrade je svaki put promptno obaviješten o incidentu. Uzrok padanja ploča treba utvrditi stručna ekspertiza, ističu.

Iz državnog inspektorata kažu da je slučaj sada u nadležnosti grada.

Građevinska inspekcija proslijedila je predmetnu predstavku, istog datuma kad je i zaprimljena, na postupanje komunalnom redarstvu Grada Zagreba. Struka kaže da se odgovornost može jednostavno utvrditi uvidom u garanciju zgrade koja je, kada je riječ o fasadi, 10 godina. Ako zgrada ima garanciju, onda odgovornost snosi izvođač radova, ako je ona istekla, odgovornost je na upravitelju.

'I on mora onda pozvati ili izvođača radova ako je on još u garanciji da te radove otkloni ili ako je garancija istekla, on mora onda sazvati neke druge ponuđače i onda otkloniti kvarove', kaže sudski vještak Žarko Željko.

Zagrebgradnja koja je gradila i zgrade na Vrbanima u kojima je problem bila onečišćena voda - nije odgovorila na upite HRT-a.