PRAVO NA SMRT

Sveučilišni profesor umire pred kamerama

09.12.2008 u 21:27

Bionic
Reading

Šokantni dokumentarac koji će uskoro obići svijet pokazat će Craiga Ewerta (59) kako namješta vrijeme gašenja svog respiratora prije nego što popije smrtonosnu dozu sedativa. Petnaest minuta kasnije, Craig umire pokraj supruge Mary

Umirovljeni sveučilišni profesor Craig, američki državljanin s prebivalištem Velikoj Britaniji, umro je u kontroverznoj Klinici za eutanaziju Dignitas u švicarskom gradu Zuerichu. Pet mjeseci prije smrti, liječnici su mu dijagnosticirali teško oštećenje živčanoga sustava, a bolest mu je u rekordnom roku uništila sve motoričke sposobnosti i u potpunosti paralizirala tijelo. Za posljednji korak se odlučio jer nije htio ostatak života provesti kao biljka. Asistiranje pri samoubojstvu Craig je platio 3000 funti, a u cijenu je uključeno kremiranje te slanje pepela natrag u Veliku Britaniju.

'Umoran sam od ovakvog življenja. I dalje obožavam život i želim uživati u njemu, ali ovako zbilja ne mogu. Ako baš moram birati između ovakvog putovanja i početka novog... Znam što ću odabrati', rekao je Ewert tijekom priprema za samoubojstvo.

U švicarskoj klinici snimljen je dokumentarni film 'Pravo na smrt - Turist samoubojica' kanadskog redatelja Johna Zaritskyja, koji će na britanskoj televiziji Sky Real Lives biti prikazan u srijedu u 10 sati po hrvatskom vremenu.

Craigova je smrt prvo asistirano samoubojstvo koje će biti prikazano na britanskoj televiziji. Šokantna scena potaknut će javnu i političku diskusiju oko legalnosti asistiranog samoubojstva. Potresni dokumentarac prikazuje Craiga i njegovu suprugu Mary, koji govore o razlozima zbog kojih su donijeli takvu odluku. Mary i Craig imaju dvoje djece, Katrinu (33) i Ivana (35).

'Budimo realni, kada ste kompletno paralizirani i ne možete govoriti, kako ćete nekome reći da patite? To bi bio pravi pakao. Sve što možete jest gledati kako život izlazi iz vas sve dok ne postanete prazna ljuska. Od kada sam nepokretan nisam ništa više od ljudske grobnice koja hranu uzima kroz cijev', izjavio je Craig.

Samo nekoliko minuta prije Craigove smrti, Mary ga pita: 'Mogu li ti dati veliki poljubac? Toliko te volim, dragi moj... Sretan put, vidimo se'.