ŠOKIRAN

Švedski premijer osudio segregaciju u muslimanskoj školi

04.04.2017 u 14:44

Bionic
Reading

Švedski premijer Stefan Lofven osudio je u utorak "segregaciju" u muslimanskoj privatnoj školi u Stockholmu za koju se vjeruje da odvaja djevojčice i dječake u autobusu i na sportskim terenima.

Postaja TV4 emitirala je u utorak izvatke iz dokumentarnog filma na programu tijekom večeri o osnovnoj školi Al-Azhar gdje se vidi dječake kako ulaze sprijeda a djevojčice straga u autobus.

U dobi od šest do deset godina, ujutro i navečer voze se autobusom između škole i kuće u četvrtima na sjeverozapadu glavnog grada Švedske.

"Smatram da je to užasno. Tome nema mjesta u Švedskoj", reagirao je Lofven na upit novinara u Stockholmu. Dodao je kako je zatražio od svojeg ministra obrazovanja istragu o onome što je nazvao "segregacijom" unutar te vjerske škole.

Ustanova je već bila u središtu slične polemike. U kolovozu 2016. novinari su otkrili da su akademske vlasti dale pristanak na odvojene satove tjelesnog za pojedini spol. Škola je to argumentirala činjenicom da bi miješani satovi naveli neke roditelje da odbiju sudjelovanje njihove djece.