strah od četvrtog vala

Švedski epidemiolozi zabrinuti: Na horizontu ima tamnih oblaka

11.06.2021 u 16:19

Bionic
Reading

Švedski zdravstveni dužnosnici upozorili su u petak na zabrinjavajuća lokalna žarišta delta varijante koronavirusa, te su apelirali na stanovnike da se cijepe kako bi se izbjegao četvrti val pandemije.

Švedska, koja nije uvela zatvaranje ni jednom tijekom pandemije, bilježi veliki pad broja slučajeva i hospitalizacija u prošlom mjesecu, nakon ranijeg rasta.

Skoro pola odrasle populacije primilo je najmanje jednu dozu cjepiva, ali zavod za javno zdravstvo upozorava da su osobe koje su primile jednu dozu manje zaštićene protiv nove varijante.

"Na horizontu ima tamnih oblaka i mislim da je to uglavnom zbog delta varijante. Ona je pronađen u Europi, ali i lokalno u Švedskoj", kazao je novinarima direktor švedskog zavoda za javno zdravstvo Johan Carlson. 

Britanski epidemiolozi vjeruju da se delta varijanta, prvi puta otkrivena u Indiji, prenosi 60 posto brže od alfa varijante koja je ranije bila dominantna u Britaniji, između ostalog i zato što su cjepiva manje efikasna protiv te varijante.

Do sada je zabilježen samo 71 slučaj u Švedskoj, ali su vlasti pojačale praćenje kontakata zaraženih. U Velikoj Britaniji 90 posto novozaraženih otpada na delta varijantu.

Švedska je u četvrtak zabilježila 831 novi slučaj i tri umrla. Od početka pandemije je pak potvrđeno 14.500 smrtnih slučajeva, što je više nego u drugim skandinavskim zemljama, ali i manje nego u većini europskog zemalja koje su odabrale zatvaranje.