naoružanje

Švedska šalje dodatnu pomoć Ukrajini: Sve dok traje rat, tražit ćemo još oružja. Svaki euro, svaki metak, svaka granata je važna

29.08.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je u ponedjeljak da će Švedska poslati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 500 milijuna kruna (46,75 milijuna dolara) za obranu od ruske invazije

Nakon što je primila ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, Andersson je novinarima rekla da će njezina vlada osigurati dodatni paket vojne i civilne pomoći Ukrajini ukupnog iznosa od milijardu kruna.

Kuleba je pozvao Švedsku da opskrbi Ukrajinu oružjem poput haubica i granata.

"Sve dok traje rat, tražit ćemo još oružja. Svaki euro, svaki metak, svaka granata je važna", rekao je Kuleba novinarima.

Švedska premijerka nije otkrila detalje vojnog paketa, ali je rekla će biti sličan ranijoj pomoći koja je uključivala protutenkovsko oružje, osobnu zaštitnu opremu i opremu za razminiranje.

"Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu sve dok traje rat", rekla je Andersson.

  • +2
Susret švedske premijerke Andersson i ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe Izvor: EPA / Autor: JESSICA GOW

Civilni dio paketa uključivat će kupnju ukrajinske pšenice koja će se potom proslijediti zemljama koje se suočavaju s nestašicom hrane, kao i pomoć jačanju ukrajinskog gospodarstva.

Tim UN-ovog tijela za nuklearni nadzor u ponedjeljak se uputio prema ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižji iz straha da bi novo granatiranje u blizini moglo dovesti do curenja radijacije.

Kuleba je rekao da Rusija izlaže cijeli svijet opasnosti od nuklearne nesreće. "Svi bismo trebali biti ujedinjeni u traženju jedne stvari - povlačenju Rusije iz nuklearne elektrane Zaporižje", istaknuo je.

  • +2
Rat u Ukrajini 29.08.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV