IAEA

Stručnjaci za atomsku energiju stižu u nuklearnu elektranu Zaporižja, procijenit će štetu od raketiranja

29.08.2022 u 08:24

Bionic
Reading

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjetit će ovaj tjedan nuklearnu elektranu Zaporižju u Ukrajini, objavio je šef agencije Rafael Grossi na Twitteru u ponedjeljak

"Moramo zaštititi sigurnost najvećeg ukrajinskog i europskog nuklearnog postrojenja", napisao je Grossi, dodajući da će on voditi misiju.

Najveća europska nuklearna elektrana Zaporižja, koju su u ožujku zauzele ruske snage ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje, glavno je žarište u šestomjesečnom sukobu dok se obje strane međusobno optužuju za nedavno granatiranje u blizini elektrane.

Ujedinjeni narodi i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz tvornice kako bi se osiguralo da ona nije meta.

"Došao je taj dan, (IAEA-ina) misija potpore i pomoći #Zaporizhzhya (ISAMZ) sada je na putu", objavio je Grossi na Twitteru, prenosi agencija dpa.

Stručnjaci IAEA-e trebali bi procijeniti fizičku štetu na postrojenju, utvrditi funkcionalnost sigurnosnih i sigurnosnih sustava, procijeniti uvjete osoblja i obaviti hitne zaštitne aktivnosti, priopćila je agencija.

  • +16
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY