UNATOČ LIJEVOJ VLADI

Švedska postrožila zakone o azilu

21.06.2016 u 18:50

Bionic
Reading

Švedski parlament u utorak je usvojio stroža pravila za tražitelje azila, uključujući i obustavu davanja stalnog boravka onima kojima je odobren azil u toj skandinavskoj državi

Osim trogodišnjeg boravka za većinu izbjeglica, uvedene su mjere koje ograničavaju sjedinjavanje obitelji.

Nova pravila počinju vrijediti od 20. srpnja i primjenjuju se na one koji su u Švedsku stigli nakon 24. studenog kad je vlada krenula raspravljati o čvršćem stavu prema izbjeglicama.

Vlada smatra kako je potez nužan zbog problema koji su nastali 2015. kad je u Švedsku stiglo preko 163 tisuća tražitelja azila.

Zakonski prijedlog je prošao s 240 glasova za, te 45 glasova protiv. Koalicijsku vladu Socijalnih demokrata i Zelenih poduprli su protuimigracijski Švedski demokrati i konzervativna Umjerena stranka.

Trideset zastupnika bilo je suzdržano, uključujući članove opozicijske Liberalne stranke i Kršćanskih demokrata, a 34 članova parlamenta koji broji 349 zastupnika bilo je odsutno.

Četiri zastupnika Zelenih glasali su protiv zakonskog prijedloga kao i opozicijska Centristička stranka, te Lijeva stranka koja u mnogim pitanjima podržava vladu.

Novi zakon kritizirale su nevladine organizacije poput švedskih podružnica Amnesty Internationala i organizacije Save the Children, a to su učinili i biskupi švedske luteranske crkve.

Mjere će vrijediti tri godine, s iznimkama oko stalnog boravka za izbjegličke kvote.

Švedska je sa svojih 10 milijuna stanovnika uz Njemački i Austriju najpoželjnija europska destinacija izbjeglicama koje bježe iz ratom pogođenih Sirije i Iraka.