ANTARKTIČKA AVANTURA

Švedska medicinska sestra rekordno brzo doskijala do Južnog pola

27.12.2016 u 13:38

Bionic
Reading

Švedska medicinska sestra Johanna Davidsson srušila je u ponedjeljak svjetski rekord u nordijskom skijanju do Južnog pola. Pothvat 33-godišnje Šveđanke trajao je 39 dana, deset sati manje od dosadašnjeg rekorda

Put do Južnog pola na skijama Šveđanka Johanna Davidson započela je u zaljevu Hercules, a tijekom polarne avanture na skijama je prešla nešto više od 1.000 kilometara.

Pripreme za ovaj iznimni pothvat medicinska sestra je odradila u norveškom subarktičkoj divljini te na Grenlandu. Kako je zapisala na svojem blogu Solo Sister, u početku nije namjeravala srušiti svjetski rekord, već u 50 dana prijeći 1.000 kilometara na skijama. Budući da su je poslužili vremenski uvjeti, iskoristila je tu pogodnost te je čak deset sati ranije od prijašnjeg rekorda stigla na zacrtano odredište.

Ipak, tijekom 39-dnevne avanture, osim ekstremne hladnoće od prosječnih minus 15 stupnjeva Celzijevih i snježnih zapuha, pratile su je nevolje s opremom teškom 120 kilograma koje je vukla na skijama. Tijekom putovanja ostala je bez kotlića i jakne, no nije odustala.

Došavši na odredište, pothvat je proslavila čašom ledenog šampanjca te se odmah uputila u početnu bazu u zaljevu Hercules za što joj je, zahvaljujući povoljnim vjetrovima, trebalo tek dva tjedna. Kako je izjavila švedskim medijima, tijekom antarktičke avanture zaželjela se jedino svoje obitelji i toplog tuša.


Inače, ovaj pothvat švedske medicinske sestre koja radi u Norveškoj nije jedini. Prije dvije godine sa sestrama je na skijama prešla Grenland, a u domovini je poznata po preveslanih 3.660 kilometara duž obala Švedske i Finske za što joj je bilo potrebno 92 dana.

Podsjetimo, prvu ekspediciju do Južnog pola predvodio je norveški istraživač Roald Amundsen još daleke 1911. godine.