UBOJSTVO NA MAH

Svećenik osuđen na četiri i pol godine zatvora

30.04.2013 u 14:21

Bionic
Reading

Svećenik Dubrovačke biskupije don Ivica Sinanović danas je na Županijskome sudu u Dubrovniku nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora za ubojstvo Marka Kraljevića na mah.

Sinanović je po optužnici noću 22. svibnja 2012. u 1,20 sati u župnome dvoru u Banićima u Dubrovačkom primorju usmrtio predsjednika tamošnjega Mjesnog odbora Marka Kraljevića.

Kraljević je u alkoholiziranom stanju i bez povoda došao pred župni ured, vikao, nogom otvorio zaključana vrata te svećenika Sinanovića udario šakom u lice.

Po optužnici, to je izazvalo svećenikov bijes te je uzvratio udarcem i šakom u lice udario Kraljevića, koji je pao na pod, a svećenik ga je nakon toga s ciljem da ga "liši života" nekoliko puta udario šakom po licu, od čega je Marko Kraljević i umro.

Don Ivica Sinanović na suđenju je iznio svoju obranu i izjasnio se da nije kriv, rekao je da mu nije bila namjera ubiti Marka Kraljevića nego ga onesposobiti te da mu je i pružio prvu pomoć dok je ležao na podu.

Kao svjedok optužbe, na suđenju je govorio i don Tiho Šakota, kojega je don Ivica Sinanović te noći tri puta zvao tražeći da zove policiju i hitnu pomoć.

Također je rekao kako je čuo od ljudi iz Dubrovačkog primorja da je pokojni Marko Kraljević, koji je sudjelovao na proslavi Dana općine Dubrovačkog primorja u Slanomu, govorio kako će konačno riješiti slučaj svećenika Ivice Sinanovića.

Don Sinanović je za kazneno djelo ubojstva na mah mogao dobiti zatvorsku kaznu od tri do deset godina. Sud nije prihvatio nove dokaze i prijedlog obrane da se provedu dodatna vještačenja.

Do trenutka pravomoćnosti presude don Ivica Sinanović bit će na slobodi i morat će mjerodavnima prijavljivati svaku promjenu mjesta boravka. Njegovi odvjetnici Srđ Jakšić i Gašpar Lujak najavili su žalbu na presudu.