VELIKI SKANDAL U ITALIJI

Svećenici seksualno zlostavljali gluhe učenike

14.09.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Događalo se to svake noći, nekad u svećenikovoj sobi, ponekad u kupaonici, a ponekad čak i u ispovjedaonici, ispričao je za AP gluhi Talijan Alessandro Vantini svoje traumatično iskustvo seksualnog zlostavljanja iz talijanske katoličke škole

'Kad sam bio dječak u katoličkom institutu za gluhe', priča Alessandro Vantini, 'svećenici su me sodomizirali tako nemilosrdno i uporno da sam se osjećao kao da sam mrtav.' Ove godine Vantini i još nekolicina bivših polaznika tog katoličkog instituta učinili su nešto potpuno neuobičajeno za Italiju: javno su progovorili kako su bili primorani na seks sa svećenicima.

Svećenička zlostavljanja u Italiji desetljećima je okruživala kultura šutnje, što je logično budući da, prema gotovo svim istraživanjima, Talijani od svih institucija najviše respektiraju Crkvu. Sada, međutim, u vatikanskom dvorištu polako nastaje snažan pokret protiv šutnje o zlostavljačima iz Crkve.
Tijekom godine dana agencija Associated Press je prikupila i dokumentirala 73 slučaja s iskazima o seksualnom zlostavljanju svećenika na štetu više od 235 maloljetnika tijekom desetljeća u Italiji.

Zbornik dokumenata nastao na temelju izvješća lokalnih medija, povezan je s internetskim stranicama i blogovima žrtava. Gotovo svi slučajevi pojavili su u javnosti unatrag sedam godina, od trenutka kad je izbio seksualni skandal katoličkih svećenika u Sjedinjenim Državama.

ITALIJA SE TEK SADA SUOČAVA S PROBLEMOM SVEĆENIČKOG SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA

Broj slučajeva u Italiji još je uvijek zanemariv u odnosu na stotine sudskih procesa o svećeničkom seksualnom zlostavljanju u SAD-u i Irskoj. Talijanska Crkva zasad treba platiti tek nekoliko stotina tisuća eura žrtvama zlostavljanja. S druge strane, Katolička crkva u Sjedinjenim Državama žrtvama je morala isplatiti oko 2,6 milijarde dolara, a u Irskoj 1,1 milijardu eura.

U službenim izvješćima proteklo desetljeće Italija nije bilježila slučajeve svećeničkog spolnog nasilja. No, u posljednje vrijeme bilježi se sve veća spremnost talijanske javnosti, a pomalo i Vatikana, da se suoči s grubom istinom. Prijavljeni slučajevi možda su samo vrh ledenog brijega. Talijanska Crkva nije voljna objaviti broj prijavljenih i sudski razriješenih slučajeva.

Posljedice svećeničkog zlostavljanja tektonski će protresti zemlju budući da na 60 milijuna Talijana dolazi čak 50.850 svećenika. Italija je zemlja koja ima više klera nego cijela Južna Amerika ili Afrika. Primjerice, u SAD-u gdje ima 300 milijuna stanovnika, Vatikan broji 44.700 svećenika, a čak ih je četiri tisuće bilo optuženo za zlostavljanja maloljetnika u razdoblju od 1950. godine.

Talijanski slučajevi u mnogočemu slijede američki i irski model: talijanskim crkvenjacima najčešće su na brigu povjereni siromašni, tjelesno ili mentalno retardirani te mladi ovisnici.

U dominatno katoličkoj zemlji, Crkva uživa neprikosnoven status, tako da se Papine objave najčešće puštaju među najvažnije večernje vijesti, bez da ih se kritički komentira. Tek nekolicina se usudi kritizirati Crkvu, uključujući glavne neovisne medije i državnu televiziju. S druge strane, u malim sredinama još uvijek postoje predrasude o seksu, a naročito seksu između svećenika i djece.

'To je tabu nad tabuima. Provincijalna Italija', izjavila je za AP Jacqueline Monica Magi, koja je bila tužiteljica u nekoliko slučajeva pedofilije prije nego što je postala sutkinja.

Prekidajući zavjeru šutnje, 67 bivših polaznika veronskog Instituta za gluhe Antonio Provolo potpisalo je izjavu u kojoj zbog seksualnog zlostavljanja, pedofilije i tjelesnog zlostavljanja u razdoblju od 1950. do 1980. prozivaju svećenike i braću iz Kongregacije Marijine.

'KAKO SAM MOGAO REĆI PAPI DA SE SVEĆENIK SEKSA SA MNOM?!

Nisu svi potpisnici bili direktne svećeničke žrtve, no 14 od njih 67 potpisalo je izjave i snimilo svjedočenja u kojima su detaljno opisali svoje patnje, kojima su ih svećenici godinama izlagali godinama u dva školska kampusa u Veroni. Naveli su 24 imena svojih mučitelja, među kojima su svećenici, vjerski laici i vjerska braća.

'Kako sam mogao reći Papi da se svećenik seksa sa mnom?' pita se 59-godišnji Vantini, žrtva s početka priče. Njemu je u razgovoru agencijom AP pomogao prevoditelj s jezika simbola. 'Nisi se mogao ni požaliti roditeljima, jer bi te svećenik nakon toga pretukao', istaknuo je.

Vantini je naveo imena dvojice svećenika i dvojice laika, od kojih su trojica još uvijek živi, no zamolio je da se njihova imena još uvijek ne objave zbog straha od tužbe. Zbog činjenice da su ga svećenici silovali kao dijete, nervoza i strah pratit će ga cijeli život.

'Depresivan sam od 30. godine', svjedoči Vantini, koji je svećeničku školu pohađao od šeste do 19 godine: 'Moja supruga kaže da je bolje da to izbacim iz sebe jer ću na taj način odbaciti barem dio težine koji me pritišće u grudima.'

Vantinijev školski kolega, 60-godišnji Gianni Bisoli, naveo je istog zlostavljača u svojoj pisanoj objavi i intervjuu, kao i još 12 drugih svećenika i braće iz Kongregacije, optužujući ih da su ga sodomizirali, silili na oralni seks i masturbaciju.

BISKUP ME JE SODOMIZIRAO BANANOM

U svojoj objavi Bisoli je također optužio kasnijeg veronskog biskupa Giuseppea Carraroa – kojega se željelo beatificirati – da ga je zlostavljao u pet različitih situacija, dok je bio učenik u Provolu, koji je pohađao od devete do 15. godine života.

Dijaceza je pokušala očistiti biskupovo ime od ove afere, no u crvena istraga nije obuhvatila nijednu od navedenih žrtava, ograničavajući se samo na preživjele članove Kongregacije, ostalo školsko osoblje te dokumentaciju iz Kongregacije i veronske dijaceze.

Iako je proces biskupove beatifikacije bio zaustavljen zbog istrage, u međuvremenu je prijedlog Carrarove beatifikacije završio u vatikanskom uredu za proglašavanje svetaca.

'Doveli su me u kuriju. Službenik je otvorio vrata, a netko me je uveo unutra. Ubrzo se pojavio biskup Carraro, koji me je počeo dirati i pipati', prisjeća se Bisoli. Ispričao je kako ga je biskup dirao po cijelom tijelu, da se pokušavao istrgnuti, no nije uspio. Pipanje je trajalo oko 15-20 minuta. Tada ga je, tvrdi Bisoli, biskup pokušao sodomizirati bananom. Sljedeći put ga je na sofi sodomizirao prstom, nudeći mu bombon kako bi ga privolio.

Jednom mu je, tvrdi Bisoli, biskup ponudio zlatne lančiće. 'Rekao sam mu, daj mi barem deset ili dvadeset tisuća lira da si mogu kupiti Coca-Colu ili sladoled', prisjeća se Bisoli.

OPTUŽILI UČENIKE DA FABRICIRAJU LAŽNE ISKAZE PROTIV SVEĆENIKA

Aktualni veronski biskup Giuseppe Zenti, prvotno je optužio bivše učenike da fabriciraju svoje lažne optužbe. Ova afera je dovela do velikog spora između Kongregacije i udruženja gluhih studenata, kojem navodne žrtve pripadaju.

No, kad je jedan od prozvanih vjerskih laika priznao da je imao seksualne odnose s učenicima, Zenti je naredio internu istragu unutar Kongregacije. Rezultati su pokazali da su se neka zlostavljanja (manji dio njih) ipak dogodila.

Prema dijacezi, bilo je slučajeva tjelesnog zlostavljanja dvojice neimenovanih učenika u razdoblju od 1958. i 1965. godine. Od 1965. do 1967. dvojica svećenika-iskušenika sa seksualnim poremećajima su izbačena, a između 1965. i 1990. vjerska braća su imala seksualne odnose s neutvrđenim brojem učenika, pokazala je istraga. Svi optuženi su izbačeni iz instituta.

Odvjetnici, međutim, tvrde da je istraga koju je provela dijaceza manjkava, budući da nije uključila razgovore s navodnim žrtvama, već samo ljude koji su povezani sa školom, a koji itekako imaju interesa nešto sakriti.

VATIKAN PRIZNAO DA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE TREBA ISKORIJENITI

Među slučajevima koje je prikupila agencija AP nalaze se i optužbe za uvođenje dječaka u prostituciju, sudjelovanje u sotonskim ritualima, ali i jedan sulud slučaj u kojem Crkva sama sebe potkopava: starijeg firentinskog svećenika se, naime, prozvalo da je odgovoran za seksualno zlostavljanje, lažni misticizam i pokušaj ovladavanja sviješću.

Iako se problem svećeničkog seksualnog nasilja dugo prešućivao i pokušavao zataškati, Vatikan je, čini se, problem počeo doživljavati mnogo ozbiljnije. Charles Scicluna, vatikanski tužitelj u Kongregaciji za nauk vjere – koji se bavi slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja – objavio je da je svijest javnosti za ovaj problem u Italiji porasla, za što je zaslužan 'tsunami' takvih slučajeva što je pristigao iz SAD-a.

Scicluna je istaknuo da je svećeničko seksualno zlostavljanje dugogodišnji problem koji treba iskorijeniti.