zatrpani snijegom

Sve više žrtava u Alpama: Tisuće zarobljenih, male vibracije mogu izazvati katastrofu

08.01.2019 u 10:49

Bionic
Reading

Dijelovi Alpa u Austriji i Njemačkoj paralizirani su velikim količinama snijega, a odsječeno je nekoliko tisuća ljudi. Njemački Bild piše da je u Austriji i Njemačkoj poginulo zasad najmanje devetero ljudi, a upozorenje od lavina podignuto je na četvrtu razinu, što označava veliku opasnost. Čak i male vibracije i nešto svježeg snijega mogu izazvati katastrofu

Austrijski meteorolozi za utorak i srijedu najavljuju nove obilne padaline, što će dodatno povećati opasnost od lavina, dok su istodobno mnoge prometnice još uvijek zatvorene, a brojna kućanstva u dijelovima Štajerske i Gornje Austrije bez električne energije.

'Broj mjesta na kojima prijete lavine iz sata u sata sve je veći', priopćio je u utorak Savezni ured za borbu protiv lavina. U mnogim dijelovima Austrije je uvedeno izvanredno stanje.

Snijeg u Grčkoj i na Cipru

Stari spomenici u Ateni našli su se u utorak pod slojem snijega a temperature širom Grčke pale su na rekordno niske razine, što je sve znatno poremetilo promet na nekim područjima.

Dok su se turisti koji su u rano jutro posjetili atensku Akropolu našli pred snijegom prekrivenim spomenikom, lokalni stanovnici morali su se boriti sa zaleđenim cestama a mnoge škole na području Atene ostale su zatvorene.

Na sjeveru Grčke gdje je u gradu Florina zabilježena povijesno niska temperatura od 23 stupnja ispod ništice, cestovni, željeznički i autobusni promet je poremećen.

Jaka kiša i snijeg zabilježeni su i na Cipru, koji je više naviknut na razdoblja suša.

Moglo bi pasti do dva metra novog snijega

U dijelovima Bavarske proglašena je elementarna nepogoda. 'Očekuju se nove snježne oborine u Austriji i na jugu Bavarske. Moglo bi pasti i do dva metra novog snijega', rekao je za Bild meteorolog Dominik Jung. Osim za ljude, stanje je opasno za brojne objekte, prenosi RTL.

Policija je u ponedjeljak poslijepodne pronašla dvije osobe koje je još u subotu, u planinama istočno od Salzburga, zatrpala lavina. Radi se od dvoje članova lokalnog lovačkog kluba koji su kontrolirali hranilice za divljač.

Oko 500 turista još je uvijek odsječeno od svijeta u skijalištu Hohentauern na sjeveru Štajerske.

Austrijski automobilski klub (ÖAMTC) upozorava vozače da ne ignoriraju zabrane prometa na cestama kojima prijete lavine. 'To je ne samo neodgovorno i opasno nego i protuzakonito', priopćio je austrijski automobilski klub. Kazne za ignoriranje blokade prometnica mogu iznositi i preko 2.000 eura.

N1 javlja da je prema posljednjim informacijama ukupno u lavinama u Alpama poginulo 10 osoba, a među poginulima u Austriji je i troje Nijemaca - 32-godišnjak, 26-godišnjak i mlada žena.

Kako su sinoć javili austrijski mediji, nađena su tijela djevojke i mladića za kojima se u mjestu Abtenau tragalo od nedjelje. 23-godišnjakinja i njen 28-godišnji partner našli su se na putu lavine koja ih je odbacila u ponor, gdje su ih zatrpala dva metra snijega.

Traganje za njima bilo je otežano jer je na području na kojemu su nestali prijetila opasnost od lavina pa je u jednom trenutku potraga bila i obustavljena kako ne bi bio ugrožen život spasilaca.

Na području Donje Austrije traga se za dvoje turista, a potraga za njima također je u jednom trenu bila prekinuta zbog velike opasnosti od lavina. 'Zbog vrlo opasne situacije, nažalost, moramo prekinuti potragu. Zadnje što želimo je mrtav spasilac', rekao je šef lokalne Gorske službe spašavanja.

Kako piše nachrichten.at, svaka potraga za nestalima je vrlo opasna, a spasioci su u stalnoj pripravnosti.

Oluja Benjamin bjesni na njemačkim obalama Izvor: Pixsell / Autor: Carmen Jaspersen/DPA/PIXSELL

'Ne znamo nikad hoćemo li odmah krenuti na teren. Odluka je teška. Svatko od nas želi pomoći, ali svima su životi u opasnosti jer je velika opasnost od lavina i dalje', kazao je voditelj Gorske službe spašavanja Gornje Austrije, gdje se očekuje još metar snijega!

'Apeliram na turoperatore i turiste da budu oprezni. Neka budu samo na sigurnom području i neka prate upute koje dobivaju', dodao je.

  • +26
Mondena skijališta Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Najmanje sedmero ljudi poginulo je u Alpama zbog velike količine snijega koji je napadao tijekom vikenda, dok su skijaši u Austriji, Njemačkoj i Italiji suočeni s velikom opasnošću od lavina, javio je u ponedjeljak BBC. Dvije lavine usmrtile su u nedjelju dva njemačka skijaša na planinama u Vorarlbergu u Austriji. Treći skijaš poginuo je u okrugu Pongau, u blizini Salzburga.

U Bavarskoj je poginuo skijaš nakon urušavanja drveća u blizini Bad Tölza. Lavina je pak na planini Teisenberg usmrtila mladu ženu.

Dva penjača poginula su u talijanskim Alpama, sjeverno od Torina.

Spasioci još uvijek traže nekoliko nestalih osoba u drugim dijelovima Alpa.

Drugi najviši stupanj opasnosti od lavina je sada na snazi u austrijskoj saveznoj državi Tirol, kao i većini bavarskih Alpa.

  • +3
Zimski uvjeti otežavaju kretanje cestama u Baden-Wuerttembergu Izvor: Pixsell / Autor: Patrick Seeger/DPA/PIXSELL

Skijaši su upozoreni da izbjegavaju neoznačene staze izvan skijališta, a brojne planinske ceste zatvorene su zbog opasnosti od lavina.

Brojne su škole u Bavarskoj privremeno zatvorene zbog jakog snijega, a pojedini vlakovi su obustavljeni.

U idućim danima očekuje se još više snijega - u Austriji gotovo 120 centimetara do četvrtka.