LJETNO RAČUNANJE

Sve što morate znati o nedjeljnom pomicanju sata

25.03.2016 u 13:00

Bionic
Reading

U nedjelju, 27. ožujka, u Hrvatskoj će satovi biti pomaknuti na ljetno računanje vremena. U dva sata u noći kazaljke će se pomaknuti tako da će pokazivati tri sata

Tako će nam se dan produljiti za sat vremena u večernjim satima jer će sunce, prema satu, zalaziti sat vremena kasnije.

Liječnici smatraju da ovo dodatno umjetno produljenje dana, uz ono prirodno, ima pozitivan učinak na raspoloženje jer organizam izložen većim količinama dnevnog svjetla proizvodi više hormona sreće serotonina, a manje hormona melatonina odgovornog za pospanost, melankoliju i zimsku depresiju.

Ljetno računanje vremena završit će 30. listopada 2016. u tri sata tako što će se kazaljke pomaknuti da pokazuju dva sata.

Auti bez svjetala, motocikli ne

U nedjelju također prestaje obaveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana za motorna vozila. No prema Zakonu o sigurnosti prometa vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Ne vrijedi za sve zemlje

Ovo pomicanje sata ne provodi se u svim zemljama. Naprotiv, u njemu ne sudjeluje većina država svijeta.

Prema tablici koju možete vidjeti na ovoj poveznici, ono se ne provodi u većini zemalja južne polutke, ali i u brojnima na sjevernoj. Tablicu ipak treba uzeti s rezervom jer neke zemlje informacije o promjeni objavljuju u zadnji čas.

Kazaljke će u nedjelju pomaknuti sve zemlje EU-a. No Rusija je od ove prakse odustala još prije nekoliko godina. Većina država koje prakticiraju prelaske na ljetno računanje vremena na sjevernoj polutki to čine 27. ožujka, međutim neke, poput Kanade i SAD-a, to su već učinile 13. ožujka.

Države koje prakticiraju promjenu na južnoj polutci to logično čine na druge datume jer njima godišnja doba počinju u drugim mjesecima. Primjerice, Brazil će na ljetno računanje vremena prijeći u listopadu, a s njime će završiti u veljači 2017. godine.