Capak i Beroš objavili

Sve se mjere ukidaju, a izolacija zaraženih obavezna je samo u ovim slučajevima

11.05.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Medijima su se u četvrtak, povodom proglašenja završetka epidemije covida, obratili ministar zdravstva Vili Beroš i čelnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

Beroš je naglasio da je, unatoč proglašenju završetka epidemije, virus još uvijek oko nas i da moramo biti oprezni.

'Moguće je očekivati nove mutacije virusa, a one bi trebale uzrokovati veću zaraznost, ali manju virulentnost. Sve se mjere danas dokidaju, a one okolnosti koje se odnose na testiranje i karantenu objasnit će kolega Capak', rekao je Beroš, prenosi Dnevnik.hr. Capak je rekao da će se nastaviti s cijepljenjem i klasičnim epidemiološkim mjerama.

'Više neće vrijediti odluke Stožera, odnosno odluka o obveznom nošenju maski u zdravstvenom sustavu. Sad će to biti u formi preporuke i dogovorit ćemo se što ćemo dalje ako se situacija promijeni', rekao je Capak i dodao da izolacija oboljelih više neće biti obavezna, ali da se i dalje preporučuje građanima da nose maske u 'ustanovama socijale'.

  • +4
Vili Beroš i Krunoslav Capak Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Izolacija je obvezna onima kojima je dijagnosticiran covid i leže u bolnicama ili ustanovama socijale, a za sve druge se preporučuje da nose masku. Mogu prakticirati izolaciju, a ako ne, preporučuje im se da nose masku', rekao je Capak.