covid-19

Nakon što Vlada proglasi kraj epidemije za obaviti neke stvari imate samo 30 dana

11.05.2023 u 10:44

Bionic
Reading

Vlada će danas danas na sjednici proglasiti kraj epidemije koronavirusa. Odluka dolazi nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošli petak priopćila da Covid-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu. Nakon što Vladina odluka stupi na snagu doći i do nekih drugih promjena u životu građana

Odluka koja je striktno vezana uz onu o proglašenju kraja epidemije je pitanje valjanosti osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova. Naime poslije proglašenja epidemije još 2020. Sabor je izmijenio zakone pa građani, kako bi se smanjili fizički kontakti, a nakon što im je prošao rok važenja, nisu morali obnavljati osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružane listove.

Međutim takve zakonske izmjene vrijede samo dok traje epidemija. Nakon što bude donesena odluka o proglašenju kraja epidemije u Hrvatskoj, građani će isprave kojima je istekao rok valjanosti morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku podnijeti zahtjev za izdavanje novih dokumenata.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako je važno reći da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj relativno povoljna te da imamo velik pad oboljelih, testiranih i hospitaliziranih, a gotovo da i nema osoba na respiratoru.

Rekao je da je preporuka da se i dalje nose maske u zdravstvenim ustanovama i za osoblje i za pacijente, kao i u ustanovama socijalne skrbi. 'Dakle to više nije obveza, ali mi i dalje preporučujemo, jer virus je i dalje među nama te je i dalje intenzivno njegovo širenje, pa trebamo voditi računa o tim mjerama opreza', pojasnio je Capak.

Dodao je da nema više obveze zbog koje bi se ljudi trebali testirati, ali naglašava da je to i dalje dio dijagnostike covida, kao i svih drugih zaraznih bolesti.