NEDOVOLJNA ZAMJENA

SAD je prodao Bugarskoj osam aviona F-16, ali to neće znatno ojačati istočno krilo NATO-a. Evo i zašto

08.04.2022 u 14:17

Bionic
Reading

Američki State Department odobrio je ovih dana potencijalnu prodaju osam zrakoplova tipa F-16 C/D Block 70 i pripadajuće opreme Bugarskoj po cijeni od 1,7 milijardi dolara. Amerikanci tvrde da prodaja 'šesnaestica' Sofiji nije povezana s ratom u Ukrajini, pa su samim time odbačeni raniji prijedlozi Ukrajine da im Bugarska donira svoje MiG-ove 29 kako bi se obranili od ruske agresije. Bugarska je najavila kupnju modela F-16 još 2020., no oni će stići tek za nekoliko godina kako bi tek neznatno ojačali istočno krilo NATO-a

Proces bugarske nabave modernizirane verzije 'šesnaestica' započeo je prošlog ljeta, kada je Sofija zatražila šest jednosjeda i dva dvosjeda. Bugari bi, prema novom ugovoru koji je odobrio State Department, trebali dobiti četiri jednosjedne varijante (C) i isto toliko dvosjednih inačica (D). Uvid u dokument koji je objavila Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA) američkog ministarstva obrane ukazuje na to da će Bugari dobiti i značajan prateći paket opreme i naoružanja.

Bugari su, između ostalog, zatražili 11 General Electricovih motora F110-GE-129, od kojih su tri rezervna, potom 12 sustava za razmjenu podataka Link-16 te dva rezervna, 11 AESA radara AN/APG-83, od kojih su tri rezervna, i četiri ciljničko-navigacijska kontejnera AN/AAQ-33 Sniper. Tu su i 11 misijskih računala te 11 GPS/INS sustava za navigaciju, sustavi za radijsko raspoznavanje prijateljskih od neprijateljskih letjelica, sustavi za samozaštitu i protuelektroničko djelovanje, bacači mamaca, kao i sustav za planiranje misija (JMPS) i kompleti za prikaz podataka na kacigi pilota.

  • +11
Borbeni avion F-16 Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Od palete naoružanja treba izdvojiti 11 topova M61A1 Vulcan kalibra 20 milimetara, od kojih su tri rezervna, 19 raketa zrak-zrak AIM-120C-7 ili C-8 AMRAAM, 20 komada raketa zrak-zrak AIM-9X Sidewinder, 48 višenamjenskih lansera LAU-129, 12 kompleta MXU-650 koji tvore GPS vođene bombe GBU-33 ili GBU-54 te 24 aviobombe Mk82 ili BLU-111 s pripadajućim upaljačima i nosačima.

Nemogućnost remonta zbog stanja u Ukrajini

Amerikanci će osigurati i opremu za integraciju, testiranje te podršku avionima i pripadajućem naoružanju, razvoj baze podataka o misijama, laboratorijsku opremu za precizno mjerenje i usmjeravanje, kriptografsku opremu, softversku i logističku podršku, kao i sve ostale rezervne dijelove.

No prve 'šesnaestice' očekuju se u Bugarskoj tek za najmanje dvije godine. Neki izvori tvrde da isporuku koči pandemija koronavirusa, a drugi pak da je riječ o potpuno novim avionima koji se tek trebaju izraditi u pogonima tvrtke Lockheed Martin Aeronautics u teksaškom Forth Worthu i Greenvilleu u Južnoj Karolini te da će biti spremni za transfer za tri do četiri godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: FORCE Technology

Dobri poznavatelji stanja u bugarskom ratnom zrakoplovstvu ističu da isporuka aviona F-16 do 2024. neće biti dovoljna kako bi se zamijenila aktualna flota koju čine 14 zastarjelih lovaca MiG-29 i osam jurišnika Su-25. Bugarska, naime, nije u mogućnosti remontirati ih zbog aktualne situacije u Ukrajini pa je moguće da će avioni sovjetsko-ruske proizvodnje biti povučeni iz upotrebe i ranije od planiranog te će njihovu ulogu u kontroli neba nad Crnim morem preuzeti lovci iz sastava neke od članica NATO-a.

Promicanje doktrine, ne i uspostava vojne ravnoteže

Američki dužnosnici kazali su da ugovor o prodaji nije izravno povezan s ruskom invazijom na Ukrajinu, što je potaknulo vladu u Kijevu da zatraži od članica NATO-a koje imaju MiG-ove 29 (Bugarska i Slovačka) i Su-25 (Bugarska) da im predaju te avione kako bi se borili protiv ruskih snaga jer su ukrajinski piloti obučeni za upravljanje tim tipovima letjelica.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MOTORIZADO

Pentagon je još ranije precizirao da će prodaja 'poboljšati bugarsku sposobnost u suočavanju s trenutnim i budućim prijetnjama rutinskim raspoređivanjem u crnomorskoj regiji'. Uz to, buduće bugarske 'šesnaestice' pružit će tamošnjem ratnom zrakoplovstvu interoperabilnu platformu NATO-a i mogućnost da češće djeluju s drugim zemljama u regiji koje posjeduju avione F-16 u promicanju zajedničke doktrine i obavljanju zajedničkih operacija.

Izvori iz Pentagona zaključuju da prodaja moderniziranih modela F-16 i prateće podrške, barem u ovoj količini, neće promijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji. Znači li to da će Bugari morati naručiti još osam zrakoplova F-16, nije precizirano, ali se pretpostavlja da će biti tako.