PREMIJERKA U DUBROVNIKU

'Svašta se priča, ali PDV neće rasti'

21.08.2010 u 15:28

Bionic
Reading

'Sezona je dobra i treba se s time pohvaliti, trud se isplatio, svi trendovi su pozitivni, ali nema mjesta euforiji, treba i dalje nastaviti s radom u kojem je najvažnija koordinacija privatnog i javnog sektora', istaknula je premijerka Jadranka Kosor koja je u Dubrovniku predsjedala sjednicom Povjerenstva Vlade RH za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku godinu 2010.

Sezona je dobra, a to potvrđuju brojke, u prvih sedam mjeseci zabilježeno je devet posto porasta u dolascima i sedam posto porasta u broju ostvarenih noćenja, istaknuto je na sjednici koja se održala u dubrovačkoj zračnoj luci. Na sjednici se raspravljalo o zračnim lukama koje za sada bilježe 14 posto veći promet u odnosu na 2009. Tomu su pridonijele vladine subvencije za zračni promet, što je posebice vidljivo u dubrovačkoj zračnoj luci, koja je zbog ulaganja u novu zgradu zabilježila 30 posto bolji prihod u izvan zračnom prometu. Dubrovačku zračnu luku premijerka je uzela kao primjer dobrog ulaganja, razvoja i potpore turizmu.

Za dobre rezultate sezone 2010. zaslužno je ulaganje od 30 milijuna eura u zajedničku promidžbu, a među ostalim i liberalizacija viznoga režima. Upravo je liberalizacija viznog režima zaslužna za 34 posto više gostiju iz Rusije te 46 posto više turista iz Ukrajine, istaknuto je na sjednici. Subvencije u zračnom prometu povećale su dolazak turista zrakoplovom za 14 posto.

Turizam je za Hrvatsku i mene važna gospodarska grana i raspolaže s velikim mogućnostima koje treba iskoristiti, istaknula je Kosor te dodala da će Vlada nastojati unaprijediti sve aktivnosti vezane za turizam te da se nada da će se u 2011. godini više ulagati u infrastrukturu. 'Naši planovi su, za početak, produžiti turističku sezonu', zaključuje Kosor.

Svaki pedeseti turist u Europi došao je u Hrvatsku, glavni cilj je da to bude svaki četrdeset i peti, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs koji nije krio zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima, po kojima je naša zemlja bolja od Europe. 'Euforiji ipak nema mjesta jer sezona još traje', dodao je Bajs.

Poslije sjednice u dubrovačkoj zračnoj luci premijerka se zajedno s ministrom turizma Damirom Bajsom u palači Sponza sastala s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije Talebom Rifaiem. Rifai je Hrvatsku istaknuo kao jednu od vodećih destinacija u Europi i na Mediteranu rekavši: 'Hrvatski turizam priča je o uspjehu.' Rifai nije htio pozicionirati Hrvatsku na turističkoj karti Europe, no rekao je da se može uspoređivati, odnosno svrstati uz bok velikim konkurentima Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. Kosor i Rifai najavili su mogućnost organiziranja dviju većih konferencija Svjetske turističke organizacije, kojima bi iduće godine Hrvatska bila domaćin. Jedna bi bila na temu turizam i mediji, a okupila bi veliki broj svjetskih turističkih stručnjaka te medija koji prate turizam.

Premijerka je svoj posjet Dubrovniku iskoristila i za sastanak s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem s kojim je raspravljala o turističkoj sezoni te važnim infrastrukturnim projektima. Tako se i ovaj put pričalo o važnosti izgradnje pelješkog mosta.

'Ja sam ga stavila u kontekst završetka pregovora za ulazak u EU i u kontekst činjenice da će Hrvatska vrlo brzo biti članica EU-a i da ćemo tada i most i ovaj dio Hrvatske gledati kao na dio paneuropske unije', istaknula je premijerka te je dodala da će uskoro krenuti izgradnja trafostanice koja će Dubrovniku osigurati stabilnost elektromreže.

Poluinformacije o rebalansu kao baloni

Kad su na red došla novinarska pitanja vezana za rebalans proračuna, odnosno mogućem povećanju PDV-a, premijerka je rekla da o povećanju nije bilo govora, no da zna da se svašta priča. 'Toliko sam nevjerojatnih stvari čula i pročitala ovih dana o rebalansu proračuna', rekla je Kosor te dodala da nije točno da postoje velika razilaženja između nje i njezinih gospodarskih savjetnika.

'Oko svih glavnih, strateških odrednica rebalansa, ja sam se s njima dogovorila. Rebalans u cjelini još nitko nije vidio, a za to postoje razlozi - moramo razgovarati sa socijalnim partnerima i s partnerima unutar koalicije. Razgovori unutar koalicije bit će u ponedjeljak', rekla je premijerka, 'a sve ostalo su nagađanja koje nemam namjeru komentirati.'

'To su baloni koji dolaze iz različitih krugova, rebalans je preozbiljan da bi se iznosile netočne informacije', zaključila je Kosor.

HTV: Vlada bi mogla prodati manjinske udjele u nekim poduzećima

HTV također tvrdi da PDV neće rasti, a prema njihovim izvorima Vlada bi mogla prodati udjele u nekim poduzećima. Državni udjel u T-HT-u vrijedi oko 800 milijuna kuna, no svi državni udjeli u svih četristotinjak poduzeća nisu dovoljni za krpanje proračunske rupe.