SLUČAJNOST ILI NAMJEŠTALJKA?

Svaki peti zaposlenik Mirovinskog ima status invalida

02.09.2013 u 14:35

Bionic
Reading

Svaki peti zaposleni u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje ima status invalida rada - piše Jutarnji list. Čak 609 od 3009 svih zaposlenih u HZMO-u ima neki stupanj invaliditeta, zbog čega su ostvarili niz različitih povlastica

Neki zaposlenici u HZMO-u zbog smanjene sposobnosti za rad ostvarili su niz različitih povlastica: od besplatnog parkiranja, preko besplatne ili jeftinije cestarine za vožnju autocestom, carinske povlastice kod uvoza automobila te u konačnici pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja i invalidsku mirovinu.

Svih 609 slučajeva, potvrdili su Jutarnjem listu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, ide u opsežnu provjeru medicinske dokumentacije kako bi se utvrdilo koliko je njih status invalida dobilo nezakonito.

Utvrdili su da je u 609 slučajeva nerealno velik broj liječnika koji imaju status invalida, a upravo su oni bili prva razina, odnosno svojevrsni lakmus-papir pri utvrđivanju tih prava. K njima je prvo dolazila sva medicinska dokumentacija te su provjeravali ima li osnove za utvrđivanje profesionalne nesposobnosti ili smanjene sposobnosti za rad, a konačnu odluku je donosilo povjerenstvo također unutar HZMO-a, pojašnjavaju u Ministarstvu rada.

Premda se tek ide u opsežnu istragu toga koliko je u konačnici od 609 invalida doista lažno, već je prva provedena provjera u splitskoj podružnici mirovinskog osiguranja pokazala da je taj status nezakonito stekao svaki drugi invalid rada. Konkretno, od 200 zaposlenih u splitskom HZMO-u 44 je invalida rada, među kojima čak 21 lažni. U tim je slučajevima utvrđeno da nedostaje medicinska dokumentacija ili je postojeća manjkava. Ista istraga sada očekuje i sve ostale u središnjoj i područnim službama HZMO-a koji će ove godine na sve rashode za zaposlene potrošiti 282,6 milijuna kuna.

Onaj tko ima najniži stupanj invalidnosti, 30 posto tjelesnog oštećenja, ima pravo na naknadu u iznosu od 12 posto od osnovice koja iznosi 1172,12 kuna ili 140,65 kuna mjesečno, onaj s 50-postotnim oštećenjem dobiva 20 posto osnovice ili 234,42 kune, a na najviše, dakle 40 posto osnovice, imaju pravo oni sa 100-postotnim oštećenjem te dobivaju 468,85 kuna.

Hrvatska je već sada europski rekorder sa svakom četvrtom invalidskom mirovinom. Od 1,22 milijuna umirovljenika, čak je 314.775 invalidskih mirovina, dok je europski prosjek 15 posto. Tisuću lažnih invalida državu godišnje košta pola milijarde kuna.

Više pročitajte OVDJE.