istraživanje

Svaka četvrta mlada osoba u Zagrebu depresivna, 14 posto ih razmišlja o samoubojstvu

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2018 17:07
  • Objavljeno 12.10.2018 u 17:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Milan Markovic

Istraživanje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta (ERF) u Zagrebu, provedeno na uzorku od pet tisuća učenika, pokazalo je zabrinjavajuće podatke da je svaka četvrta mlada osoba u Zagrebu depresivna, te da danas ima 10 posto više anksioznih mladih osoba nego prije nekoliko godina, rečeno je u petak na okruglom stolu 'Mentalno zdravlje mladih – Teen blues'

Decentica ERF-a Miranda Novak ocijenila je kako je problem otuđenja najveći uzrok depresivnosti kod mladih. 'Vrtići i škole trebali bi biti mjesta s kojima su mladi povezani, no nažalost, to često nije tako', rekla je Novak na skupu na kojem su o vlastitom iskustvu u radu s djecom govorili tručnjaci s područja psihologije, pedagogije, psihijatrije i javnog zdravstva.

Podaci iz istraživanja otkrivaju i da se 30 posto mladih Zagrepčana osjeća anksiozno, te da je čak 14 posto njih barem jednom u životu razmišljalo o samoubojstvu.

Takvi podaci upozoravaju da treba poduzeti konkretne mjere, naglasila je voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Danijela Štimac Grbić.

Progovorila je i o vršnjačkom nasilju istaknuvši da treba napraviti institucijski okvir za rješavanje i destigmatizirati sve probleme kako bi mladi koji su, primjerice, imali iskustava sa zlostavljanjem u školama, mogli o tome otvoreno u pričati.

Psihijatrica Zrinka Ćavar kaže kako djeca najčešće traže pomoć u situacijama velikih promjena, a ona koja imaju poremećaje kroz duže vrijeme posežu za alkoholom, drogom i samoozljeđivanjem, kako bi potisnula svoje osjećaje, anksioznost ili depresivna stanja.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić pozvala je roditelje da se, u slučaju potrebe, za pomoć obrate Centru za zdravlje mladih u Heinzlovoj 62 a u Zagrebu, gdje mogu doći bez liječničke uputnice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!