TEŠKOĆE U RAZVOJU

Sva djeca zaslužuju priliku

20.04.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Sva djeca zaslužuju priliku da pokažu što mogu. Djeci s teškoćama u razvoju katkad je potrebna dodatna pomoć, koja započinje s razumijevanjem i brigom. Teškoće u razvoju ne možemo spriječiti, ali možemo se potruditi da djeca koja ih imaju uživaju iste mogućnosti kao i svi drugi.

Najveći problem s kojim se susreću djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji je nerazumijevanje njihovih potreba. Najbolji način da pomognemo djeci s teškoćama u razvoju jest da slijedimo njihov ritam i slušamo što nam kazuju, na različite načine. Ona mogu živjeti normalnim, ispunjenim, krasnim životom sve dok dobivaju pravu podršku – od svojih roditelja, baki, djedova, druge djece i cjelokupnoga društva

U našoj zemlji živi više od 11.000 djece s teškoćama u razvoju. Još uvijek veći broj djece s teškoćama nije nikada imalo prilike ići u vrtić i upoznavati svijet kroz druženje i igru sa svojim vršnjacima ili ići u školu. Mnoga djeca s teškoćama veliki dio svoga vremena moraju provoditi kod liječnika ili drugih stručnjaka koji im pomažu olakšati teškoće s kojima žive i zato često puta imaju puno manje vremena za igru sa svojim vršnjacima.

Djecu s teškoćama u razvoju ne bi trebalo isključivati zbog njihovih teškoća već uključiti u redovne aktivnosti kao i svu drugu djecu. Kao društvo, trebamo im ponuditi jednake mogućnosti, jednako obrazovanje, posao i priliku da vode normalan život kao sva djeca.