EUROMELANOMA DAN

Sutra prijave za besplatni pregled madeža

08.04.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Hrvatsko dermatovenerološko društvo i ove će godine u povodu Europskog dana borbe protiv melanoma (Euromelanoma day) u petak, 23. travnja, organizirati preventivnu akciju ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože u koju će se uključiti dermatovenerološke ordinacije diljem Hrvatske, najavila je danas predsjednica društva prof. Mirna Šitum

Cilj akcije koja se ove godine održava pod sloganom 'Bezbrižni na suncu' jest upozoriti javnost na opasnosti od nepromišljenog izlaganja suncu, štetnim posljedicama UV zračenja na zdravlje te na važnost samopregleda madeža.

Ove se godine u akciju preventivnih pregleda uključilo 47 dermatoveneroloških klinika i ordinacija u cijeloj Hrvatskoj, 82 dermatologa te šest partnerskih tvrtki Hrvatskog društva za dermatovenerolškog društva, koji će u petak, 23. travnja, obavljati besplatne preglede madeža.

Zainteresirani građani mogu se za pregled predbilježiti već sutra od 9 do 17 sati na besplatni telefon 0800 200 007, a prijave će se primati do popunjenja termina.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti, iako se bilježi i porast u dječjoj i adolescentnoj dobi. Glavi rizični faktor za pojavu melanoma je izloženost ultraljubičastim zrakama, pa su osobito rizične osobe koje su u djetinjstvu imale opekline od sunca, osobe koje stalno borave na suncu te oni koji se često izlažu UV zrakama u solarijima.

'Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje izloženosti UV zračenju i godinama nagomilana oštećenja ne mogu se popraviti, pa se suncu svakako ne smije izlagati u vremenu od 10 do 16 sati', preporučila je prof. Šitum.

Stoga se tijekom ljetnog izlaganja suncu, bilo na plaži ili u šetnji, preporučuje korištenje zaštitnih krema, i to za osobe svijetle puti, očiju i kose s maksimalnim faktorom od 50 plus. Tamnopute osobe trebaju koristiti faktorom 20-30, koje je moguće smanjiti tek nakon dva tjedna boravka na suncu.

Stručnjaci također preporučuju da se djecu do tri godine uopće ne izlaže suncu, a one starije zaštiti kremama s maksimalnim faktorom 50.

Dermatovenerolozi nikako ne preporučuju odlaske u solarije, koji su iznimno popularni u ovo doba godine, budući da se radi o naglom i nekontroliranom izlaganju UV zračenju. Prof. Šitum pritom napominje da u Hrvatskoj nema kontrole broja i vrsta uređaja te njihova zračenja, a u solarijima rade needucirane osobe koje korisnike ne mogu savjetovati i uputiti trebaju li se zračiti ili ne.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje od nekog oblika raka kože oboli dva do tri milijuna ljudi, među kojima njih oko 160 tisuća oboli, a 41 tisuća umre od melanoma koji se smatra najzloćudnijim rakom kože. U Europi od melanoma godišnje obole 54 tisuće osoba.