SVE DO USKRSA

Kreće nova saborska sjednica. Već prvi dan bit će burno

16.01.2018 u 13:41

Bionic
Reading

Nakon mjesec dana ferija saborski zastupnici ponovno će sjesti u klupe u srijedu u 9:30. Novu sjednicu započet će aktualnim prijepodnevnom, a u popodnevnim satima premijer Andrej Plenković trebao bi podnijeti izvješće o sastancima Europskog vijeća

Zastupnici će u srijedu ujutro prvo utvrditi dnevni red, koji je prije dva tjedna dogovoren na sjednici saborskog Predsjedništva, a nakon toga će krenuti s aktualnim prijepodnevom.

Kao i svaki put, pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima postavit će 39 zastupnika, a očekuje se da bi oporba mogla rešetati pitanjima na temu ministrice za demografiju i obitelj Nade Murganić, Istanbulske konvencije, ministra Tome Medveda i njegova pisma HRT-u, izbjeglica, Agrokora, natječaja za NP Plitvice, zbog kojeg se uzdrmao i HDZ, obrazovanja, ali i arbitraže.

Ždrijebom je odlučeno da će prvi pitanje postaviti nezavisni Furio Radin, posljednji SDP-ov Peđa Grbin.

Nakon aktualnog sata izvješće o sastancima Europskog vijeća trebao bi, barem prema najavi predsjednika Sabora, podnijeti premijer. Podsjetimo, rasprava je na posljednjem predstavljanju takvog izvješća završila burno, a Plenković je zbog zastupnika izgubio i živce.

Sabor na dnevnom redu zasad ima gotovo 100 točaka, a više od 20 dolazi iz redova oporbe. Na dnevnom redu su i SDP-ove dvije interpelacije - jedna o otkupu dionica Ine, a druga vezana uz 'nečinjenje Vlade u vezi učestalog korištenja pozdrava 'za dom spremni'. Neki od oporbenih prijedloga na dnevnom se redu nalaze već nekoliko mjeseci, a više od godinu dana na dnevnom redu se 'kiseli' i izvještaj o radu DORH-a u 2015. godini.

  • +30
Sabor glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda završava rad u 2017. godini Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na početku zasjedanja Odbor za Ustav trebao bi pripremiti i prijedlog izmjena Poslovnika, kojim vladajući žele urediti saborske rasprave.

Nova saborska sjednica potrajat će do Uskrsa, a u tome periodu zastupnici će odraditi i nekoliko imenovanja i izbora. Do početka veljače trebali bi izabrati novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali i do kraja popuniti saborske odbore vanjskim članovima.