uoči nove sjednice

Šef Sabora o ultimatumu branitelja: Politika se vodi razumom, a ne srcem

04.01.2018 u 14:08

Bionic
Reading

Već za dva tjedna zastupnici će se vratiti u saborske klupe, a na dnevnom redu dočekat će ih preko 100 točaka. Dogovoreno je to na sjednici Predsjedništva Sabora, nakon koje se novinarima obratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Jandroković je izvijestio kako će Sabor započeti s radom 17. siječnja te da će sjednica trajati do Uskrsa, kada će se napraviti kratka pauza u radu.

'Sjednicu ćemo započeti s aktualnim prijepodnevom, a u poslijepodnevnim satima očekujemo izvješće premijera o sastancima Europskog vijeća. U četvrtak bi cijeli dan raspravljali o Zakonu o državnoj imovini', poručio je Jandroković, kazavši da na dnevnom redu ima oko 100 točaka.

U prvim tjednima zasjedanja, dodao je, očekuje se i rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika. Jandroković je kazao kako je predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner već za početak zasjedanja najavio sjednicu tog radnog tijela na kojemće vladajuća većina prezentirati svoj prijedlog Poslovnika.

Iako nacrt Poslovnika zastupnici još nisu vidjeli, potpredsjednik Sabora Božo Petrov novinarima je otkrio svoja očekivanja. 'Očekujemo da rasprava bude rekonstruktivnija, ali ne želim da se Poslovnikom ušutka saborske zastupnike', dodao je.

Na sličnom tragu je i SDP-ov Arsen Bauk, koji od nadolazeće sjednice Sabora očekuje da se prihvate SDP-ovi prijedlozi iako je svjestan da do toga vjerojatno neće doći.

  • +30
Sabor glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda završava rad u 2017. godini Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Jandroković o Sloveniji: Politika se vodi razumom, a ne srcem

Predsjednik Sabora Jandroković prokomentirao je i odnose sa Slovenijom, te ultimatum branitelja.

Podsjetimo, vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon uputio je u četvrtak pismo premijeru Andreju Plenkoviću zbog graničnog spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali u kojem mu 'daje 72 sata da riješi problem sa Slovenijom', te da će u suprotnom 'organizirati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode'.

'Takva pitanja rješavaju se dogovorom dviju strana i ne može sama jedna strana riješiti problem. Moramo biti razboriti i mudri, politika se vodi razumom, a ne srcem. Razumijem i one koji su možda nervozni, ali trebamo biti mudri. Mi smo predložili rješenja koja uvažavaju i slovenske interese. Nećemo pristajati na ultimatum druge strane, ali ne bi bilo dobro da netko s naše strane diže paniku i radi pritisak na Vladu jer itekako brinemo o hrvatskim interesima', kazao je Jandroković.

'Jedna takva akcija bi udaljila rješavanje problema nekoliko godina', kratko je pak ultimatum branitelja komentirao potpredsjednik Sabora Furio Radin.