GRADONAČELNIK KAŽE DA JE IZGUBIO BITKU, ALI NE I RAT

Sutkinja: 'Vlahušiću, izigrali ste povjerenje građana'

18.12.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i njegov koalicijski partner Pero Vićan osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne zbog 'afere Šipan', odnosno posudbe milijun kuna iz gradske blagajne Vićanovoj tvrtki Dubrovačko primorje na ime akontacije za kupnju zgrade na otoku Šipanu. Vlahušić će u zatvor na godinu dana ukoliko u iduće tri godine ponovno zloupotrijebi svoj položaj, a Vićanu slijedi deset mjeseci iza rešetaka ukoliko ponovno bude poticao na ovo kazneno djelo. HNS-ov gradonačelnik Dubrovnika najavio je žalbu na presudu Županijskog suda u Splitu, dok njegov kolega Vićan nije davao izjave

'Gospodin Vlahušić je izigrao povjerenje koje su mu dali građani na neposrednim izborima i postupio prema interesu sebe i svojih partnera, a za ovo djelo postojao je i motiv: tvrtka Dubrovačko primorje bila je u poslovnim problemima i trebala su joj sredstva, dok s druge strane bez tri glasa nezavisne liste Pere Vićana nije bilo moguće funkcioniranje koalicije na gradskom nivou', obrazložila je presudu predsjednica sudskog vijeća Maria Majić. Za olakotnu okolnost priznata je ranija neosuđivanost i činjenica da nije nastupila stvarna šteta jer je sporna pozajmica vraćena.

Sutkinja je održala moralnu prodiku Vlahušiću

Zanimljivo, Vlahušić tijekom suđenja uopće nije iznosio svoju obranu već je ostao pri iskazu kojeg je dao tijekom istrage, dok se Vićan uopće nije branio. Obojica su se svejedno izjasnili da nisu krivi.

Županijski sud utvrdio je da je gradonačelnik Dubrovnika dao nalog Društvu prijatelja kulturne baštine za isplatu novca na račun Vićanove tvrtke, navodno kao akontaciju za kupnju zgrade bivšeg općinskog doma na Šipanu iako za to nije postojala odluka Gradskog vijeća. Potom je intervenirao kako bi se zaključila dva dodatka ugovoru Grada i Društva prijatelja: jedan kojim je iznos akontacije koji se isplaćuje Gradu povećan s 30 na 100 posto i drugi, kojim je omogućeno prebijanje obaveza.

Postojala su i dva dopisa Grada na adresu Društva prijatelja s istim datumom, klasom i urudžbenim brojem, a na jedan od njih Vićan je dopisao rečenicu koju je Vlahušić naknadno potpisao. Gradonačelnik se branio da je potpisao ne znajući o čemu se radi.

'Neću dati ostavku i posao ću odraditi do kraja, a o svojoj političkoj sudbini ću odlučiti sam', kazao je Vlahušić po izlasku sa splitskog suda. Naglasio je da poštuje sudsku presudu na koju će se žaliti, no tvrdi da je 'izgubio bitku, ali ne i rat'.

'Sud je u cijelosti povjerovao iskazu čovjeka koji je u sukobu sa mnom i koji je lažno svjedočio. S predsjednikom Društva prijatelja kulturne baštine Denisom Orlićem nisam se sastao prije ove odluke i prijavili smo ga DORH-u zbog lažnog svjedočenja. U pozadini svega je moja borba za 70 milijuna kuna javnog novca kojim bez ikakvog nadzora raspolaže jedna privatna udruga', uvjeren je Vlahušić.

'Dubrovačke zidine su najvrednija imovina u Hrvatskoj i u posljednjih godina uprihodile su 192 milijuna kuna, od čega je 160 milijuna potrošeno mimo samih zidina. To nije u redu, treba vratiti javni novac Dubrovniku i Hrvatskoj', kazao je gradonačelnik Dubrovnika. Ne smatra da je ova presuda povezana sa skorim lokalnim izborima, jer postupak i 'njegova borba' traju već godinama, ali svjestan je da će zbog nje likovati njegovi politički protivnici.