Gradsko vijeće

Prihvaćen dubrovački proračun za 2022. vrijedan 562,9 milijuna kuna

01.12.2021 u 22:10

Bionic
Reading

Proračun grada Dubrovnika za 2022. godinu u iznosu od 562,9 milijuna kuna izglasovan je u utorak većinom glasova na sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća.

Predstavljajući prijedlog glavnoga gradskoga financijskog dokumenta za 2022. godinu, dubrovački gradonačelnik Mato Franković proračun je nazvao konzervativnim, ali i socijalnim i razvojnim, s jasnim pogledom prema naprijed.

"Uvjeren sam kako ćemo, kad se financijski oporavimo, imati prvi rebalans temeljen na participativnom budžetiranju", istaknuo je Franković i dodao kako iznos proračuna predstavlja 13.209,65 kuna po glavi stanovnika.

Posebno je istaknuo značaj sredstava EU za provedbu velikih gradskih projekata, koje, uz povratak turističke sezone, smatra glavnim pokretačem povećanja prihoda.

Kao značajnija ulaganja Franković je naveo izgradnju groblja Dubac i azila za životinje te sanaciju odlagališta Grabovica, uz projekte odvodnje u Ulici Andrije Hebranga i od Montovjerne do Batale. Oporbeni vijećnici bili su nezadovoljni što nije prihvaćen niz njihovih amandmana, a nezavisni vijećnik Andro Vlahušić ocijenio je kako je naizgled velik proračun zapravo životno mali.

"Niste dali gospodarstvenicima 58 milijuna kuna pomoći, već im to niste uzeli. U proračunu nema povećanja plaća, ni novih stanova ni azila za životinje", poručio je Vlahušić, a Maro Kristić (Most) istaknuo je kako je upitno razvoj temeljiti na očekivanju sredstava iz fondova EU.

Đuro Capor (Srđ je Grad) istaknuo je kako su sredstva namijenjena medijima netransparentna jer se ne zna koji udio će dobiti koji medij, a Olga Muratti (HSU) rekla kako će podržati prijedlog proračuna, budući da će umirovljenici s prihodom do 3.500 kuna dobiti besplatno dopunsko osiguranje.

Proračun je prihvaćen uz dvanaest glasova za vladajuće koalicije (HDZ- DDS-DUSTRA-HSU-Hrast), jednog suzdržanog vijećnika (Most) i osam protiv (SDP-SJG-KLGB Ivica Roko, nezavisni Andro Vlahušić).