nezakonito prisluškivanje

Suspendirani predsjednik Suda BiH i bivši šef obavještajaca idu u zatvor

21.12.2023 u 19:45

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je odredio jednomjesečni pritvor svom donedavnom predsjedniku Ranku Debevecu i bivšem šefu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću koji su pod istragom zbog nezakonitog prisluškivanja sudaca i tužitelja 2020. godine

Debevec i Mehmedagić u večernjim su satima prepraćeni u državni zatvor maksimalne sigurnosti u Vojkovićima kod Sarajeva gdje će ostati dok Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu o njihovim nezakonitim aktivnostima.

Debevec, koji je u tom trenutku bio predsjednik Suda BiH, uhićen je u ponedjeljak u Sarajevu kao i Mehmedagić.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je da im se odredi pritvor pravdajući to njihovim mogućim utjecajem i pritiskom na svjedoke kao i opasnošću od uništavanja dokaza.

Tužiteljica Bojana Jolović kazala je na ročištu u srijedu kako je tijekom dosadašnje istrage bila suočena s ogromnim pritiscima istaknuvši kako je bivši direktor OSA-e već pokušao utjecati na zaposlenike te agencija da ne surađuju s tužiteljstvom.

Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće BiH (VSTV) odmah nakon uhićenja suspendiralo je Debeveca s dužnosti predsjednika Suda BiH i na tu poziciju privremeno postavilo sutkinju Minku Kreho.