neprovođenje odluka

Dodik stigao na sud u Sarajevu, pristalice ga pozdravlje do ulaska u zgradu

06.12.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Deseci političara bosanskih Srba te pripadnici različitih udruga povezanih s vlastima Republike Srpske došli su u srijedu pred sjedište Suda BiH u Sarajevu kako bi iskazali potporu predsjedniku RS Miloradu Dodiku na početku suđenja po optužnici koja ga tereti za neprovođenje odluka visokog predstavnika

Sam Dodik stigao je na Sud BiH u pratnji odvjetničkog tima, u kojemu je savjetnik i beogradski odvjetnik Goran Petronijević, poznat kao branitelj osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Ulogu pravnog savjetnika u ovom timu ima i hrvatski odvjetnik Anto Nobilo.

Uoči početka suđenja Dodikove su pristalice praktično zakrčile ulaz u sudski kompleks, gdje je početak suđenja čekao i veliki broj novinarskih ekipa.

Miodrag Kojić, predsjednik udruge skupštine Srba nestalih tijekom rata, kazao je kako su došli poduprijeti Dodika u sukobu s "lažnim visokim predstavnikom", ponavljajući tako teze koje već mjesecima iznose pravnici što ih je okupio Dodik pripremajući svoju obranu.

Oni tvrde kako Schmidt nije zakonito izabrani visoki predstavnik pa nije imao pravo nametati izmjene kaznenog zakona po kojima će se suditi Dodiku. Schmidt je izabran po predviđenoj proceduri Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a jedino je izostala rasprava o tome na Vijeću sigurnosti UN-a zahvaljujući vetu Rusije.

  • +2
Milorad Dodik stigao na Sud BiH u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

"Došli smo poduprijeti sve institucije RS i predsjednika", kazao je Kojić.

Aktualnog čelnika bosanskih Srba Tužiteljstvo BiH je optužilo jer je potpisao ukaz o stupanju na snagu dva zakona što ih je u lipnju usvojio parlament RS, a potom ih je poništio visoki predstavnik Christian Schmidt. Parlament RS tim je zakonima pokušao blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH, kao i odluka samog visokog predstavnika.

Zajedno s Dodikom optužen je i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić koji je naložio objavljivanje poništenih zakona u ovoj tiskovini.

Budu li proglašeni krivima obojici prijeti kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda značila bi i automatsku zabranu obnašanja političkih dužnosti odnosno bilo kojih vodećih pozicija za koje se plaća dobiva iz proračuna.

Suđenje će voditi iskusni sudac Mirsad Strika, koji je u utorak izrekao osuđujuću presudu od tri godine zatvora bivšem ministru obrane BiH Selmi Cikotiću proglasivši ga krivim za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Dodikova obrana ranije je tražila da se suđenje prepusti lokalnom sudu u Banjoj Luci uz tvrdnju kako u Sarajevu ne mogu računati na nepristranost suca.