noć u pritvoru

Uhićeni predsjednik Suda BiH i bivši šef obavještajaca na policijskom ispitivanju

19.12.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić proveli su noć u policijskom pritvoru nakon što su u ponedjeljak uhićeni pod sumnjom na zloporabu službenog položaja

Prvog čovjeka državnog suda i bivšeg šefa obavještajaca istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) odvojeno su uhitili u ponedjeljak poslije podne, a nakon toga su obavili pretrage stambenih objekata koje njih dvojica koriste.

Nakon toga provedena je kaznena obrada i očekuje se da će dalju istragu preuzeti Tužiteljstvo BiH po čijem zahtjevu je sud i odobrio privođenje Debeveca i Mehmedagića.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić potvrdio je da su obojica privedeni zbog sumnje na zloporabu službenog položaja no odbio je otkriti potankosti pravdajući to interesima istrage koja je u tijeku.

Kako su izvijestili lokalni mediji istražitelji SIPA-e priveli su na saslušanje i poznatu sarajevsku odvjetnicu Vasviju Vidović koja zastupa Debeveca.

Nepotvrđene su informacije kako je ona otkrivena pri pokušaju da iz sjedišta SIPA-e u Istočnom Sarajevu odnese mobilni telefon kojim se koristio Debevec.

Sadašnji predsjednik Suda BiH na toj je poziciji još od 2016. godine, a Mehmedagić je s dužnosti direktora OSA-e smijenjen u veljači.

Mehmedagić je bio pod istragom i privođen i dok je bio na čelu bosanskohercegovačkih obavještajaca pod sumnjom zbog nezakonitog prisluškivanja te zbog toga što je na nezakonit način došao do fakultetske diplome.

Dok je Mehmedagić bio pod istragom i suočen sa sudskim procesom na Sudu BiH, Debevec je s njim kontaktirao što su mediji dokumentirali različitim snimkama nadzornih kamera.