CIJENE HRANE LETE U NEBO

Suša nam donosi 'katastrofu epskih razmjera'!

18.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Paklene vrućine nisu ovoga ljeta pogodile samo Hrvatsku. U sličnoj situaciji, samo bez povremenih pljuskova koji bi napojili zemlju, nalazi se i veći dio SAD-a, naročito onaj središnji koji funkcionira kao žitnica najmoćnije države svijeta. Kako javlja CNN, Amerika se suočava sa svojom najgorom sušom u proteklih četvrt stoljeća, čija se šteta tek sada počinje nazirati. Nema sumnje kako će ove godine američki potrošači plaćati više za hranu nego inače, jer se smatra da će sušom desetkovana žetva rezultirati povećanjem cijena pšenice. Što podrazumijeva i povećanje cijena brašna, pa kruha i tako dalje

Zbog velike suše, američke su vlasti proglasile čak tisuću okruga u 26 saveznih država – od Južne Karoline preko Iowe do Nevade – mjestima pogođenim prirodnom katastrofom, što znači da su ta područja pogođena sušom više od osam tjedana. U utorak je objavljena i zabrinjavajuća informacija da je 61 posto zemlje u 48 saveznih država Amerike pogođeno sušom, što je rekordan postotak otkako uopće postoji služba za nadgledanje suše (U.S. Drought Monitor), dakle 12 godina.

Takvoj klimatskoj situaciji nimalo ne pomažu ni veliki šumski požari, koji su proteklih dana opustošili saveznu državu Colorado.

No činjenica da su proteklih 12 mjeseci u Americi bili najtopliji od 1895., otkad se temperatura službeno mjeri i bilježi, sa sobom nose i konkretne ekonomske posljedice, s time da su naročito ugrožena žitna i kukuruzna polja središnjeg SAD-a. Već je procijenjeno da će oko 30 posto kukuruza koji trenutačno raste na suhim poljima biti neupotrebljivo pa ne čudi da mu je cijena već skočila za 45 posto, a soja je skuplja 22 posto.
Američki farmeri upozoravaju da će se sve to uskoro osjetiti u supermarketima te očekuju da će za tri do šest mjeseci poskupiti meso i jaja također.

U svakom slučaju, dramatično povećanje cijena žitarica se čini neizbježnim ove godine, a budući da se događanja na američkom tržištu prelijevaju i na ostatak svijeta, poskupljenja hrane se mogu očekivati onda i u Hrvatskoj, iako ono ne ovisi direktno o američkim usjevima.


Ekonomski stručnjak Jim Rogers za Business Insider objasnio je da 'trenutačna suša jest problem farmerima na čijoj zemlji nije pala kiša, no može biti dobra za farmere ostatka svijeta'. Ipak, Rogers upozorava da je poljoprivreda u cijelom svijetu u velikoj krizi te da aktualnu sušu treba sagledati kao još jedan poziv na hitno djelovanje.

'Primjerice, u Velikoj Britaniji se najviše samoubojstava događa među farmerima, a oni općenito ne žive baš dugo – u Japanu je prosjek 66 godina, a u SAD-u 58 godina. U Indiji je u proteklim godinama seljake i farmere zahvatio val samoubojstava zbog očajnih uvjeta rada. Sve u svemu, svijet se polako suočava s manjkom poljoprivrednika, prijete nam povijesno niski rezultati uroda žitarica', objasnio je Jim Rogers.

Toga su u međuvremenu svjesni i neki američki političari pa je guverner savezne države Illinois Pat Quinn sušu opisao kao 'katastrofu epskih proporcija'. Bilo kako bilo, veliku američku sušu može prekinuti samo kiša, koju meteorolozi zasad ne predviđaju. Jedino što se sa sigurnošću može reći jest to da će cijene žitarica ove godine itekako rasti.

Rekordna suša u Americi