SKANDAL U CSU-U

Suprugu uzeo za tajnicu za 5.500 eura

02.05.2013 u 12:01

Bionic
Reading

Nakon što je njemački pravnik Hans Herbert von Arnim objavio knjigu 'Samoposlužitelji' (Die Selbsbediener) o nepotizmu i korupciji, dva zastupnika bavarskog parlamenta podnijela su ostavke. Stručnjaci, međutim, tvrde da je Njemačka naprosto premrežena nepotizmom i korupcijom, te da za veliku većinu slučajeva javnost nikada ne sazna

Njemačka nije ratificirala Konvenciju UN-a protiv korupcije

Sociologinja Ruth Linssen tvrdi da je sramotno što Njemačka još uvijek nije ratificirala Konvenciju UN-a protiv korupcije, dok je to učinilo 140 zemalja svijeta. Razlog koji se čuje iz Berlina jest da to ugrožava'neovisnost zastupnika', ali čak i bez Konvencije, smatra profesoricaLinssen, njemačka vlada mogla bi pooštriti zakone u slučajevimakorupcije. Jer toga ima posvuda: od liječnika koji dobivaju'nagradu' ako propisuju lijek određenog koncerna pa sve do lobista igospodarstvenika koji političarima praktično pišu zakone. Lobiranje jelegalno, ali i to je oblik korupcije s kojim se u Njemačkoj previšeolako ophodi, smatra Linssen.

Za bavarske parlamentarne zastupnike još od 2000. vrijedi zakon prema kojemu ne smiju zapošljavati svoju rodbinu. Ipak, čak i predsjednik kluba zastupnika vladajućih bavarskih kršćanskih demokrata Georg Schmid donedavno je vlastitu suprugu zapošljavao kao tajnicu - uz vrlo izdašnu plaću koja je dosezala i po 5.500 eura mjesečno, piše Deutsche Welle.

Doduše, zakonom je predviđeno 'prijelazno razdoblje' za rodbinu koja je zaposlena prije njegovog stupanja na snagu, ali nije samo Schmid to 'prijelazno razdoblje' iskoristio preko svake mjere. I predsjednik povjerenstva za proračun pokrajinskog parlamenta Georg Winter zaposlio je oba sina 'da malo rade na računalima' - makar su oni godine 2000. bili 13 i 14 godina stari.

Tek po objavi knjige 'Samoposlužitelji', Schmid i Winter dali su ostavke.


Bavarski Parlament

Čak 17 od ukupno 92 zastupnika bavarskih kršćanskih demokrata koristilo je 'prijelazno razdoblje', a jedina je utjeha da je većina zastupnika u međuvremenu dala otkaz svojoj rodbini. Najgore u svemu nije bila ta očita zlouporaba položaja, već činjenica da su baš svi šutjeli. Jednostavno, nemoguće je da ostali zastupnici, pa i oporbenih stranaka, ne znaju da u predsoblju ureda nekog kolege ne sjedi tajnica identičnog prezimena - a većina se dovoljno poznaje da i osobno znaju članove obitelji političara svoje stranke.

Ipak, o ovom slučaju nisu progovorili niti političari, niti mediji - sve do objave knjige. Stanje u bavarskom parlamentu iznenadilo je čak i šefa njemačkog ogranka organizacije Transparency International, Christiana Humborga. On sad mora objasniti kako se Njemačka, po ocjeni te organizacije, našla na razmjerno visokom 13. mjestu među osamdesetak zemalja u kojima se prati korupcija. Humborg mora priznati kako 'nisu niti slutili da u Njemačkoj ima takvih slučajeva nepotizma' i kako se zapravo ocjenjivanje neke zemlje temelji na - procjeni.


S druge strane, profesorica sociologije sveučilišta u Münsteru Ruth Linssen ima mnogo mračnije procjene. Ona smatra kako se nepotizam i korupcija u Njemačkoj 'jedva može i sagledati' i kako za golemu većinu slučajeva nikad nitko ne sazna. Otkrije se tek jedan do pet posto slučajeva, procjenjuje profesorica, a nekakva kazna ili sankcija se može smatrati gotovo usamljenim slučajem.

Šef njemačkog ogranka Transparency Internationala ipak dodaje kako se mnogo toga u Njemačkoj može činiti nekažnjeno jer ne postoji dostatna zakonska regulativa protiv korupcije. Humborg smatra da je jedan od najvažnijih instrumenata protiv takve zlouporabe pravo - ne samo novinara, nego i građana - na uvid u službene spise. Kada takvi dokumenti, primjerice, zapisnici o zapošljavanju ili javnom natječaju, postanu javni, onda je i službenicima mnogo teže 'nešto mutiti'. Do sada je takav zakon prihvatila većina saveznih pokrajina, ali pet još nisu. Od tih pet, čak četiri su na jugu zemlje: Hessen, Baden-Württemberg, Saska - i Bavarska!