postdiplomski u zagrebu

Suprugu Bakira Izetbegovića smjenili s mjesta ravnateljice Kliničkog centra

30.10.2023 u 19:58

Bionic
Reading

Upravni odbor Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) donio je u ponedjeljak odluku o smjeni s pozicije ravnateljice Sebije Izetbegović, utjecajne supruge čelnika najveće bošnjačke stranke u BiH Bakira Izetbegovića

Upravi odbor zapravo je pokrenuo postupak smjene a na ovu odluku Sebija Izetbegović ima pravo žalbe odnosno očitovanja u roku od osam dana a nakon toga slijedi formalna odluka kojom će ona biti razriješena dužnosti prije isteka mandata koji joj traje do kraja godine.

"Ovisno o njezinu očitovanju vidjet ćemo što dalje", izjavio je predsjednik Upravnog odbora Benjamin Kulovac lokalnim medijima.

Senat sarajevskog sveučilišta je ranije poništio doktorat odnosno magisterij Sebiji Izetbegović na temelju provjera koje su pokazale da ona nije na regularan način završila postdiplomski studij koji je upisala u Zagrebu.

Zbog toga je ostala i bez statusa redovite profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu a sve to su uvjeti za poziciju ravnatelja KCUS-a.

Unatoč činjenici da više nije ispunjavala uvjete za ravnateljicu, raniji upravni odbor KCUS-a koji je bio pod utjecajem Stranke demokratske akcije (SDA) odbio je pokrenuti postupak smjene.

Vlada Federacije BiH prošlog je tjedna imenovala novi upravni odbor a njegovi su članovi na prvoj sjednici otvorili pitanje smjene.

Odvjetnica Sebije Izetbegović Senka Nožica najavila je kako će se o odluci o smjeni očitovati kada je dobiju u pisanom obliku.

Bude li potvrđena njena smjena, Izetbegović će ostati samo sa zvanjem liječnika i člana stranke koju vodi njen muž. Iako bez formalnih dužnosti u SDA ona slovi za najmoćniju osobu u toj stranci nakon Bakira Izetbegovića.

Nakon dugogodišnjeg sudjelovanja u vlasti SDA je nakon izbora provedenih 2022. godine morala u oporbu a Bakir Izetbegović je tvrdio kako mu se politički protivnici svete proganjajući njegovu suprugu.