PRIJETI RASPAD

Supredsjednik Živog zida: Sinčić i Pernar lažu

13.09.2016 u 16:07

Bionic
Reading

Supredsjednik Živog zida Hrvoje Runtić žestoko se obrušio na svoje kolege iz stranke Ivana Vilibora Sinčića i Ivana Pernara. U priopćenju koje je poslao javnosti novoizabrani saborski zastupnik optužio je kolege Sinčića i Pernara da lažu kada tvrde u javnosti da su ga zvali na nekakav sastanak, a da se on nije pojavio

'Kasnije sam pak saznao da je taj sastanak ustvari bio osnivačka skupština nove stranke skromno nazvane 'Živi zid Ivana Vilibora Sinčića', pa je moja nevjerica time bila veća, jer što bih ja na takvom sastanku uopće radio?', zapitao se Runtić. Kaže da je ostao zapanjen kada je na HRT-a vidio snimku izjave kolege Sinčića te da on, na novinarkino pitanje je li istina da su osnovali novu stranku, odgovara da jesu jer navodno oko 'ovog Živog zida' postoje 'pravne zavrzlame', pa da se ima rezervna opcija, no da kontroliramo oba pravna subjekta', dakle obje stranke.

'To bi značilo da je kolega Sinčić u Živom zidu supredsjednik, a u Živom zidu Ivana Vilibora Sinčića predsjednik, da je kolega Pernar u Živom zidu supredsjednik, a u Živom zidu Ivana Vilibora Sinčića dopredsjednik, i tako redom', čudi se Runtić, smatrajući da se ovakav događaj u povijesti suvremene Hrvatske još nije zbio.

'A zašto se dogodio i kakve su to 'pravne zavrzlame' zbog kojih se ovo dogodilo, ostaje tek vidjeti, iako sam uvjeren da kolege Sinčić i Pernar to vrlo dobro znaju. Znaju, al' ne haju, što bi se u narodu reklo', napisao je u priopćenju novi saborski zastupnik. 'Baš zbog toga što pretpostavljam da znaju', navodi dalje, 'tijekom večeri, preko trećih kanala, a putem društvenih mreža, puštena je u opticaj laž da je razlog osnivanja nove stranke taj što sam se ja 'prodao HDZ-u' i da želim preuzeti Živi zid'.

'Ako znamo da Glavni odbor Živog zida ima 11 članova, a ja sam samo jedan od njih, supredsjedništvo ima četiri člana, gdje sam ja također samo četvrtina tog stranačkog tijela, postavlja se logično pitanje uz pomoć kakve matematike bih ja uopće mogao 'preuzeti' Živi zid? Koju novu laž ćete plasirati ljudima ako ja u idućim danima izađem iz tih vaših stranaka, koliko li ih je već, i nastavim raditi sve isto što i do sada kao nezavisni zastupnik?', poručuje Runtić i dodaje da je svakome imalo inteligentnom jasno da se radi o laži punoj rupa, ali inteligentnih je malo.

Tvrdi da je zbog spomenute laži u optjecaj lansirana hajka na njegov profil na Facebooku i njega osobno te ga se naziva pogrdnim imenima, prijeti, psuje i tako redom, za što vjeruje da je pomalo i protuzakonito. Pozvao je HAKOM ili bilo koju drugu nadležnu agenciju neka izvrši uvid u ispis poziva s njegovog, Sinčićevog i Pernarovog broja kako bi vidjeli tko laže o sastanku na koji je navodno bio pozvan i prema tvrdnjama Sinčića i Pernara nije se pojavio.

Također je poručio Sinčiću da s njim nije htio ni razgovarati kada je tražio da se stranku nakon pet godina počne voditi u skladu sa zakonima i Statutom: 'da se napokon imenuje Glavni odbor, a ne da se određeni ljudi u javnosti predstavljaju kao članovi, no to nisu; da se imenuje i nadzorni odbor, koji bi vodio nadzor nad financijskim poslovanjem stranke, da se odluke u stranci prestanu donositi od strane jedne osobe, da stranka dobije političkog tajnika, administrativnog tajnika, tajništvo, računovodstvo, knjigovodstvo, a ne da se sve vodi iz nečijeg dnevnog boravka'.

Štoviše, tvrdi da je nakon toga s njim prekinuo svaku komunikaciju i 'tiskao tisuće plakata i letaka s kojih poziva da se u 4. izbornoj jedinici', u kojoj je Runtić bio nositelj liste, 'ne glasuje za mene, nego za njima podobnog kandidata koji je drugi na listi, uz poruku 'zaokružite broj 2, kandidata podupire Ivan Vilibor Sinčić', te napokon platio da poštari te letke raznose po dvije županije. Na to je utrošen silan stranački novac, novac s kojim bi neka obitelj vjerojatno živjela mjesecima, a operacija sabotiranja je ipak pala u vodu i novac je bačen u vjetar'.

'Vrijeme naših razgovora je završilo, a kroz ta vrata koja spominjete, koliko god širom otvorena bila, ja više neću proći. No ne brinite se, od mene vam ne prijeti nikakva opasnost, ja ću se i dalje držati programskih načela Živog zida, jer to su i moja životna načela. Pitanje je jesu li i vaša', navodi u priopćenju Hrvoje Runtić, supredsjednik Živog zida. Podsjetimo, nezadovoljstvo radom vodstva Živog zida iskazala je i članica Glavnog odbora stranke Mihaela Varga.