Superosvježavajući krastavac

Superosvježavajući krastavac

20.07.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Krastavac mi zašo u rukaaavac ... umjesto skakavca ;). Naime, krastavac je još jedna od ljetnih pod mus namirnica i dobar uvod u ono čime ću vas mučiti sljedeći tjedan

Naime dok ste na moru i želite kuhati vlastite obroke najvažnije je pronaći lokalnubakicu ili kakvog drugog lokalca u čijemu ćete vrtu brati pa onda i kupovati povrće.

O mojoj sam morskoj bakici već pisala na Sjedi&Jedi i objavila fotografije njezinog vrta i pomidora koji su naaajsočniji, old schoolpomidori na svijetu.

E kod iste bakice kupujem i krastavce. I paprike. I tikvice i crveni luk i mrkvu i svo povrće kojim raspolaže. I jeftinije je od onog koje se prodaje na otočkoj tržnici.


Krastavce uglavnom jedem u ljetnim salatama/varijantama koje je davnih godina spremala moja baka

Kombinacija prva; pomidori, paprika, luk i krastavac s malo kvasine, maslinovog ulja i prstohvat soli.


Kombinacija druga: salata od krastavaca s jogurtom i malo maslinovog ulja, limuna, soli i češnjaka. Nasjeckani peršin ili kopar po želji

Domaći je krastavac jedna od sočnijih, ljetnih povrćki. Osvježavajuće djeluje na duh i tijelo, nema gorčine, nema kalorija (dobro, ima, ali vrlo malo), a nutricionisti ga smatraju jednom od najzdravijih namirnica.


Sadržava silicijev dioksid, mineral koji je dio kolagena pa jedenje krastavaca poboljšava ten, hidratizira kožu i odnosi vrećice ispod očiju zajedno s podočnjacima!

Dobar je lijek i protiv opeklina, što je dobro znati ako se volite pretjerano izlagati suncu.

Prepun je kalija, A i B vitamina, folne kiseline, magnezija i vlakana.

Najbolje ga je jesti upravo - sada. Sezona mu je u punom jeku i zato ga je dobro kupovati kod domaćih, ako znate da ne koriste kemikalije, jer ga onda možete jesti i s korom koja je također puna hranjivih tvari.


Od krastavaca i avokada možete izmiksati i ljetnu varijantu hladne juhe.
Dodajte samo malo soli, limuna, maslinovog ulja i nekih preprženih sjemenki
(lan, suncokret, koromač)

Ako, poput mene, volite vode s okusom napravite svoju brzinsku, ljetnu varijantu.

U stakleni vrč ulijte vodu, ubacite nasjeckani, oguljeni krastavac, kriške limete, šaku paprene metvice ili melise i zasladite po želji (agavin sirup, med, smeđi šećer).

Ostavite sat, dva da se hladi i nakon toga pijte ... iz vrča ;).

Ooosvježaavajuće
do boli!