'BABLJE LJETO'

Sunce nam se vraća – osobito na more

13.09.2010 u 10:02

Bionic
Reading

Nakon višednevnog zahlađenja, oblaka i kiša, vremena koje je prije podsjećalo na jesen nego na kraj ljeta, mnoge će obradovati povratak ugođaja koji više priliči kalendaru

Sunce će nam se ovaj tjedan vratiti u cijeloj Hrvatskoj, osobito u njegovim prvim danima. Najviše lijepog vremena bit će, očekivano, u južnim dijelovima naše zemlje. Iako temperature neće porasti do pravih ljetnih vrijednosti - rijetko će prelaziti 26 stupnjeva Celzijusovih - u cijeloj Hrvatskoj čitav će tjedan biti ugodno topao s temperaturama koje će se kretati između 20 i 24 stupnja.

Veće pogoršanje sa zahlađenjem očekuje se krajem tjedna, prije svega na sjeverozapadu, ali i na sjevernom Jadranu.

Ako ste poželjeli sunčani vikend, provod na moru, potegnite do južne Dalmacije. Ondje će i kraj tjedna biti lijep.

I dok na obali ljeto još nije završilo, kalendarski ono traje još do 23. rujna, na kopno nam stiže malo preuranjeno bablje ljeto. Naime, pravo bablje ljeto dio je jeseni - ono počinje nakon njegova astronomskog početka, nakon što je već nastupilo razdoblje hladnog vremena. Karakteriziraju ga sunčani i ugodni topli dani s uglavnom slabim južnim vjetrovima. Obično traje oko tjedan dana, no može potrajati i dulje. U nekim godinama takvo se razdoblje ugodna vremena javi i nekoliko puta tijekom jeseni, a nekih se godina uopće ne javi.

Sunčaniji, ali ne i naročito topao kraj ljeta

'Nakon kiše za vikend, koja bi se mogla produžiti i u prva dva dana narednog tjedna, vrijeme će biti suše, ali će temperature pasti i uglavnom biti ispod 20, ne više od 21-22 stupnja. Jutra će biti svježa s temperaturama oko 10 stupnjeva', rekao je za tportal dežurni sinoptičar Borivoj Čapka.

Nakon ovako tmurnog, po svim obilježjima jesenjeg prošlog tjedna, ovotjedni povratak sunca na kopnu podsjetit će na bablje ljeto.