prekinuta nagađanja

Sunak pozvao na sastanak Europske političke zajednice

19.03.2024 u 19:14

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak ugostit će europske čelnike na sastanku Europske političke zajednice u palači Blenheim kod Oxforda 18. srpnja, priopćila je vlada u utorak, čime su konačno prekinuta nagađanja o uzroku odugovlačenja s određivanjem datuma

Sumnjalo se da Britanija oklijeva odrediti datum sastanka Europske političke zajednice, grupe od više od 40 europskih država formirane 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu, jer je premijer Rishi Sunak razmatrao održavanje britanskih parlamentarnih izbora u svibnju.

Sunak je prošlog tjedna rekao da se izbori neće održati početkom svibnja, čime je dao naslutiti da će se ipak održati kasnije ove godine.

"Drago mi je što će Ujedinjeno Kraljevstvo biti domaćin sljedećeg sastanka Europske političke zajednice u povijesnoj palači Blenheim", rekao je Sunak u priopćenju, misleći na rodno mjesto i generacijski dom predaka bivšeg premijera Winstona Churchilla.

Najavljene teme sastanaka su sve "od davanja pune potpore Ukrajini do zaustavljanja pošasti krijumčarenja ljudi i ilegalne migracije“, a sve „pod vodstvom Ujedinjenog Kraljevstva“.

"Sastanak će okupiti naše europske prijatelje, partnere i susjede kako bismo se uhvatili ukoštac sa zajedničkim izazovima.", objašnjava Sunak u priopćenju.

Europska politička zajednica nastala je na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kao oblik suradnje država EU-a i ostalih država u Europi.

Skup u Britaniji bit će četvrti samit te zajednice.