poznati oligarh

Sumnja u židovske korijene: Je li Roman Abramovič muljao kako bi dobio portugalsko državljanstvo?

17.02.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Ruski oligarh Roman Abramovič, poznat diljem svijeta kao vlasnik londonskog nogometnog kluba Chelsea, aktualnog prvaka Europe, nakon što je 2018. izgubio pravo na poduzetničku vizu u Velikoj Britaniji u konstantnoj je potrazi za putovnicama koje će mu olakšati putovanje svijetom. Ubrzo nakon debakla u Ujedinjenom Kraljevstvu na osnovi židovskog porijekla dobio je izraelsku putovnicu, a prošle godine i portugalsku zahvaljujući svojim židovskim korijenima. Međutim pojavili su se kritičari koji smatraju da nije dobio portugalske dokumente prema propisima

S Romanom Abramovičem nitko nije kontaktirao zbog tekućih istraga o njegovu stjecanju portugalskog državljanstva kao potomku sefardskih Židova i tvrdi da se pridržavao zakona, kazala je njegova glasnogovornica portugalskim medijima, prenosi Euractiv.

'Kao što smo izjavili u prosincu, zahtjev je u potpunosti u skladu s portugalskim zakonom', naveo je izvor. Iako ima pravo na litavsko državljanstvo preko svog oca, bake i djeda, deportiranih tijekom Drugog svjetskog rata, Abramovič je podnio zahtjev želeći postati portugalski državljanin zbog 'duha dobrodošlice' zakona.

'Portugalski zakon o povratku ne samo da dopušta, već i aktivno potiče Židove s dokazanim portugalskim podrijetlom da puste korijene u Portugalu. Ovaj duh dobrodošlice privukao je Abramoviča te je podnošenje zahtjeva za portugalsko državljanstvo vidio kao priliku da oda počast povijesti svoje obitelji i da u isto vrijeme podrži lokalnu židovsku zajednicu doprinoseći očuvanju židovskog života u Portugalu', rekla je glasnogovornica. Suprotno pisanju nekih medija, naglasila je, 'nema neposredne koristi ili skrivenog plana iza svega ovoga', dodala je, žaleći zbog 'kolanja mnogih lažnih informacija'.

Roman Abramovič Izvor: Profimedia / Autor: BEN STANSALL / AFP / Profimedia

Abramovič je postao portugalski naturalizirani državljanin u travnju 2021., prema zakonu o državljanstvu, kao potomak sefardskih Židova protjeranih iz Portugala u 15. stoljeću, objavio je list Público u prosincu. Mnogi dvoje u to da Abramovičeva obitelj ima bilo kakve veze s portugalskim Židovima. Tisuće ljudi koristile su taj program od stupanja zakona na snagu 2015. Uz svoju rusku putovnicu, Abramovič je naturalizirani Izraelac, nakon što je 2018. prema zakonu o povratku dobio državljanstvo te zemlje i može ga koristiti za ulazak bez viza u europske zemlje i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Međunarodnu slavu stekao je nakon kupnje londonskog nogometnog kluba Chelsea 2003., ali njegove veze s režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina i dalje predstavljaju kontroverzu na Zapadu. Godine 2018. povukao je zahtjev za obnavljanjem vize za investitore u Velikoj Britaniji, kojoj je provodio velik dio svoga vremena, nakon što je tadašnja premijerka Theresa May naredila ponovnu ocjenu viza izdanih stotinama ruskih oligarha. Međutim Abramovič nikada nije bio podvrgnut međunarodnim sankcijama. U prosincu je ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni kritizirao odluku Portugala da odobri naturalizaciju Abramoviču, dovodeći u pitanje njezinu zakonitost i povezujući poslovnog čovjeka s Putinom u vrijeme vojnih napetosti Zapada i Rusije oko Ukrajine. Navaljni tvrdi da, dok Putin svakodnevno plaši Ruse NATO-om, njegov bliski suradnik skuplja državljanstva zemalja članica NATO-a.

'Napokon je uspio pronaći zemlju u kojoj može platiti mito i izvršiti neke poluslužbene i službene uplate kako bi završio u Europskoj uniji i članici NATO-a', napisao je Navaljni na društvenoj mreži Twitter.

Udruga Građanska fronta, koju predvodi bivši portugalski predsjednički kandidat i bivši zamjenik gradonačelnika Porto Paula de Moraisa, smatra 'više nego sumnjivom vezu Abramoviča sa sefardskim židovskim zajednicama'. Dva portugalska državna tijela otvorila su zasebne istrage kako bi provjerili usklađenost Abramovičeva spisa sa zakonom.